Turfsteker… nou hij was daar wel de baas hoor

Van diverse kanten is JdeW gevraagd of de meest recente koppensneller op drasties het ouderlijk huis van de familie De Wit betreft. Had gekund mensen maar nee.
Zo kom ik aan die foto.

JdeW lag in het ziekenhuis. Het begon met wat vage klachten van ondraaglijke pijn in de buikstreek en een onderzoek in het ziekenhuis in Emmen. De dokter meende te weten dat het een ontstoken galblaas was.

JdeW: “Wat mij betreft… hoe eerder hoe beter.”
Dokter: “Meneer we zijn er geheel op ingericht.”

Dus binnen drie uur na binnenkomst was ik structureel afgevallen.

Ik lag daarna op een kamer waar een vrouw van in de negentig werd binnen gebracht. De familie waarschuwde de verpleegsters direct dat ze erg lastig kon zijn.
De vrouw had haar heup en been gebroken toen ze ondanks het uitdrukkelijke verbod van haar kinderen – “wat had ik nou GEZEGD mam” – bij gladheid naar het schuurtje was gelopen om vuilnis weg te zetten… “je luistert ook NOOIT hé!”
Verder was ze slechthorend en half blind. En oh ja dat werd er direct bij verteld… dementerend. Tja, je kunt niet alles hebben.

Ik heb bijna drie dagen met haar doorgebracht en we zijn vrienden voor het leven geworden. En dement was ze bepaald niet.
Wel ben ik er nog steeds niet zeker van of ze wist dat ik ook patient was want ze noemde me consequent dokter De Wit. En op een bepaald moment luisterde ze alleen nog naar mij.

“Niet aan dat infuus zitten mevrouw V.
“Sorry dokter De W.”

Maar gezellig was het. Zo gezellig dat de hoofdzuster ’s ochtends bij ons haar dagelijkse administratie kwam doen.

Op een bepaald moment vertelde mijn buurvrouw trots dat haar vader turfsteker was geweest in Klazienaveen. Spannend! Toen ik dat aan haar zoon vertelde zei die.

“Turfsteker? Nou hij was daar wel de baas hoor.”

Kijk, en dat ben ik gaan uitzoeken. En zo kwam ik uit bij het voorouderlijk huis uit van een van de turfstekers op het veen bij Emmen.

En inderdaad. De zoon had gelijk. Zijn opa, en haar vader, was de baas geweest op het veen van Klazienaveen… als meewerkend voorman.