49 Responses

 1. Indra

  Vanmorgen bij het vroege journaal werd al wéér het onderwerp Chat GPT behandeld. Er schijnen heel veel scholieren en studenten gebruik van te maken.

  Het moeilijke voor leraren lijkt me niet het herkennen van de robot-teksten (want de algemeenheid druipt er doorgaans van af!), maar om het gebruik ervan te bewijzen, dat zal toch niet meevallen.

  Wat het ikje betreft: dat moet nog op de NRC-plank gelegen hebben, want de Nierstichtingcollecte 2023 is pas in september.

  Het zinnetje “doelend op de hond” lijkt me wat overbodig.

  Like

 2. Indra

  Ja, KWF en Reuma. Het is elke keer weer even moed verzamelen, want de mensen die open doen (áls ze al open doen) worden er niet aardiger op en doen soms alsof je voor jezelf je maandsalaris aan het aanvullen bent…

  Geliked door 1 persoon

   1. Indra

    Hannah, steeds meer collectes gaan middels de QR-code. Maar daar zijn over het algemeen de ouderen weer wat huiverig voor, die normaliter ruim gaven, zeker voor het KWF

    Geliked door 1 persoon

 3. Indra

  Zou de robot nog een oordeel hebben over babyboommannen, die nooit eens de moeite hebben genomen om een kookcursus te volgen, zodat ze niet meer zo afhankelijk zijn van hun echtgenotes? Ben heel benieuwd…

  Like

 4. Indra

  Dus als een leraar slim is vraagt hij de leerling bij een opdracht om bv zijn mening te geven over een politieke kwestie of een ander “hot item”. Ben benieuwd wat daar dan uit komt via de robot…

  Like

 5. Indra

  Dus exact dezelfde algemene en vaak ontwijkende antwoorden die politici zouden geven. Als je als docent echt duidelijk naar een mening vraagt in een exposé, dan kan de leerling niet bij de robot terecht…

  Like

  1. Indra

   Ja, net even bij uitzending gemist gekeken. Ik vond het wel een aardige oplossing die een van hen bood om leerlingen zoveel mogelijk dit soort schrijfopdrachten in de klas te laten doen, terwijl er controle is. En ik geef hun groot gelijk dat ze zich er ook weer niet al te druk over maken, want het beroep van leraar lijkt me al zwaar genoeg.
   En inderdaad, zoals er eentje zei: spieken is iets van alle tijden…

   Like

 6. Indra

  Nou en? Als dat het enige ” foutje” is dat gemaakt wordt in deze situatie, dan mag de “woman in labour” niet mopperen! Lekker fris toch?

  Het zinnetje: “dan gebeurt het” kan wat mij betreft weggelaten worden. Wekt té grote verwachtingen omtrent de climax, die zou moeten volgen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Indra

  Dat ben ik roerend met Bas eens, maar dat vond ik jaaaaren geleden al. Conclusie: als het blog louter over de ikjes blijft gaan is het ten dode opgeschreven. De commentaren krijgen inderdaad iets zeer geforceerds en gaan zo langzamerhand ook veel meer over de inhoud dan over stijl en schrijfwijze.

  Geliked door 1 persoon

 8. Indra

  Roos, per 1 februari moet ik weer voltijds aan de slag, dus dan zal ik veel minder de tijd hebben om over alles en nog wat te kletsen. Ik vond het heel gezellig om weer even terug te zijn, maar er gaat voor mij wel het een en ander veranderen. Het is niet anders..

  En uiteraard hoop ik dat mijn gezondheid me niet wéér in de steek laat..

  Geliked door 1 persoon

  1. Hannah

   Oh help nee hé Indra, het was net zo gezellig met je! Maar ja, jij staat nog midden in de maatschappij en we hebben mensen zoals jij in de gezondheidszorg zo hard nodig! Probeer toch af en toe een gaatje te vinden want je hebt zo een goede pen en hier kunnen we je ook niet missen!!

   Like

 9. Indra

  Ik ga mijn best doen, Hannah. Maar het wordt spannend of het allemaal gaat lukken…

  Tot 1 februari zit ik in ieder geval nog wat ruimer in mijn vrije tijd.
  Bij de nieuwe afbeelding heb ik nog even geen inspiratie.

  Like

   1. Ik heb begin jaren zeventig een (schrijve 1) keer meegedaan aan het Hoogoventoernooi, in de viertallen. Laat op de avond in de ijzel terug naar Amsterdam in het Dafje van een mede-Raadsheerclublid. Toen dat van de weg af in een greppel belandde, met een vrachtwagen meegelift. Tja, dat waren nog eens tijden. Nu dus lekker op de bank, knie omhoog, laptop erbij, en inderdaad volgen via chess24.com.

    Like

 10. Indra

  Je schetst een mooi beeld, Roos, van twee eenzaam achtergebleven blogmanagers!
  Zelfspot en realiteitszin zijn je in ieder geval niet vreemd, haha…

  Zelfs als ik wat meer tijd zou hebben om hier te reageren, dan nóg blijft het wel een erg klein clubje. Hopelijk komt Ilona hier ook weer koppen verzinnen, want daar is ze erg goed in.

  Ad is inmiddels ook weer terug, zie ik, en die blijft vast niet alleen z’n knieoefeningen doen maar ook z’n vingeroefeningen met het typen alhier…

  Vandaag in NRC weer een aardig artikel van Patricia Veldhuis met als titel:
  Verbieden of juist omarmen, die tekst robot?

  Het blijft een fascinerend onderwerp en een meesterlijke uitvinding!

  Like

 11. Dikke lol, Roos, ik lees nu pas de kleine lettertjes van het ChatGPT-verhaal( nadat ik de tekst heb vergroot naar 150 %). Je hebt me ook doen beseffen dat ik zo langzamerhand toch eens aan een leesbril moet beginnen! Driewerf bah!

  Ik heb het, geloof ik, al eens eerder aangekaart, maar het doet me ook een beetje denken aan een van de verhalen in de bundel Bevroren Vuurwerk van Belcampo.
  In dat verhaal worden De Dingen de baas en hebben de mensen geen enkele invloed meer. Een benauwend gegeven…

  Like

  1. Indra

   Roos, ik kom echt niet meer bij! Wat een schitterend verhaal! Ik moet nu echt uitkijken dat ik niet aan m’n laptop gekluisterd blijf, anders word ik nog door de kinderen tot de orde geroepen.

   Geliked door 2 people

 12. Indra

  Ook hier mist de streng oordelende robot weer alle nuances. Als mens van vlees en bloed lees je dat het een opmerking betreft van een BSO kind, dus niet ouder dan 12 jaar, in alle onschuld gemaakt.

  Het is ons toch allemaal overkomen dat we onze juffen en meesters voor bijna pensionado’s versleten, zonder enige kwade bedoeling.

  Niet te verwarren dus met opzettelijk kwaad bedoelde sneren van een manneke dat binnenkort 46 hoopt te worden. Ik zou er niet naar terugverlangen als ik jou was, Bas!

  Geliked door 1 persoon

 13. Indra

  Ik verval in herhalingen, maar dit is toch wel meesterlijk, fascinerend, verzoenend, hilarisch ook, relativerend etc. etc.
  Dank voor het door jou verrichte werk, Roos. je hebt mijn saaie zondagmiddag een verrassende draai gegeven!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.