66 Responses

 1. De gezinsvakanties zijn altijd een moment, moet zijn: momenten
  En die discussies voltrekken zich heus niet in elk gezin, wel of niet op vakantie.
  naast toeristische uitstapjes: kan weg
  (gebrek aan): weg!
  ?”,: komma weg
  vraag ik: komma wel
  dochterlief: brrr…
  Knieriem: Broekriem maar vast aanhalen.

  Liked by 2 people

 2. De Schrijvende Rechter

  De omgang met de medemens verloopt steeds stroever als we de Ik-jes moeten geloven. In beide afleveringen wordt de pointe erdoor overstemd. Het zal voor een deel te maken hebben met internet op de telefoontjes, wat een cultuur van jachtige vlotheid in de hand werkt, waarbij de jonkheid de boventoon voert en niet aarzelt om de ouderen schamper tegemoet te treden.

  Die vader zou trouwens een goeie blogbaas zijn, qua temperament.
  Eindoordeel over beide gevalletjes: 4.5+ (zegge: viereneenhalfplus)

  Liked by 1 persoon

 3. De Schrijvende Rechter

  Ik-jes waarbij kennelijk een plattgrondje nodig is, dienen als zodanig te worden aangeleverd en afgedrukt. Of had het gewoon op ‘onbeschoft jongmens wil niet aan de kant voor hinkepoot’ gehouden.

  De inzender is overigens een veelpleegster. Volgens haar website is ze ‘columniste’ voor NRC, maar als dat is gebaseerd op de Ik-jes, zou dat een CV-vervalsing zijn die zelfs een minister van staat ten val zou brengen.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

  Like

 4. De Schrijvende Rechter

  Pardon & herstel: de inzender heeft toch meer op haar NRC-kerfstok dan de Ik-jes.

  Het is maar goed dat DSR altijd zo zorgvuldig zijn woorden kiest, met voldoende en ruimhartige voorbehouden, zodat een ongemakkelijke situatie daarmee is voorkomen.

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    Dat is omdat ik me niet voor je kannetje wil laten spannen. Het bent een halfslachtige gastheer: je schenkt een kopje koffie maar melk en suiker moet men zelf maar meenemen.

    Like

 5. De Schrijvende Rechter

  ‘…met een knipoog naar…’ -bareuh….- ’t zal maar niet begrepen worden….

  Wat moet een theekransje van recente Ik-jesinzenders onnoemelijk saai zijn: ouwelijk, krakkemikkig, sloom en aan de kant staand. En natuurlijk dat eeuwige uitleggen.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    DSR behoort ook tot de naoorlogse generatie, maar laat zih daar niet op voorstaan.

    HR zal waarschijnlijk de wederopbouwgeneratie op het oog hebben gehad, maar die zijn praktisch uitgestorven. De ouwelijke Ik-jes zijn de babyboomers, denkelijk een van de grootste groep opvreters sinds de achttiende eeuwse regenten, die van allerlei ambtjes profiteerden.

    Like

   2. De Schrijvende Rechter

    DSR is geenszins vervuld met haat voor wie of wat dan ook. Haten zou overigens betekenen dat je je een oordeel aanmatigt over je evennaasten dat je als medeschepsel in Adam helemaal niet toekomt.

    Dat laat onverlet dat de babyboomers bepaalt geen opbeurende uitwerking hebben op de Ik-jes van de laatste tijd – en het wordt alleen maar erger. Immers, hetzelfde brute demografische overwicht waarmee men allerlei voordeeltjes heeft afgedwongen (om die vervolgens weer af te schaffen voor de volgende generaties toen de koek op was, waarbij de babyboombelangen uiteraard zoveel mogelijk werden ontzien), zal er ook toe lijden dat de Ik-jes steeds meer een kroniek zullen worden van verouderend, geborneerd Nederland, met de reikwijdte van een blokkerende rolator.

    Like

 6. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Dat je een luie donder bent, dat wisten we al. Althans, als het je uitkomt. Met andere dingen, zoals de bingo, is je inzet wel voorbeeldig. Dacht dat de kunstrubriek je aan het hart ging, maar het lijkt je uiteindelijk maar matig te boeien.

  Wat betreft de Ik-jesbespreking kun je beter naar jezelf kijken met je ‘Grappig Ik-je’ en dat is het dan.

  Like

   1. Luvienna

    Ja, dat kan best lastig zijn. Maar als je even oefent gaat het makkelijker.

    Zo heb ik ook (achter elkaar snel uitspreken):

    Men can’t help acting on impulse

    Ik wil het ik wil het ik wil het

    BAM! NBM Infra

    Like

   2. De Schrijvende Rechter

    Je weet toch wel wat je plaatst? Weinig tot geen moeite om artiest, titel en jaartal te vermelden, dunkt me.

    Niet alleen moeten we onze eigen melk en suiker meebregen, je laat ons ook met blote vingers roeren.

    Wat betreft het Ik-je: je kunt ’t eenvoudigweg niet maken om zo’n simpele-zielenmening ten beste te geven zonder enige toelichting. Uiteindelijk kwam deze wel, maar de volgende keer graag spontaan.

    Like

   3. Luvienna

    De koffie en het kopje waarin het geserveerd wordt is gratis, en dan heeft ins rechtertje nog eisen en kapsones ook? Waarom ook niet meteen de appeltaart (met slagroom en vork en schotel, het zitje in de zon maar wel met parasol en een gezellig uitzicht) geëist?

    Liked by 1 persoon

 7. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Waarom heb je slaafs het duimpjes-systeem van APD overgenomen (alleen maar duimpjes op, voor degenen die zich laten geregistreren)?

  Had eigenlijk wel van je verwacht dat je de keuze tot het uiten van andere emoties dan mild-glimlachende blijdschappelijkheid bij de reageerders (alle reageerders, niet slechts zij die zih laten registreren) aan je reageerders zou aanbieden.

  Like

 8. De Schrijvende Rechter

  @L
  Het gaat er niet om dat ’t van meer-meer-meer moet, maar het basispakketje dat wordt geboden, mag toch wel compleet zijn?

  Over andere dingen waar HR te lui voor is, zoals een weekoverzicht, zul je DSR niet horen klagen, want dat is niet-essentiele luxe. Maar dat Kunstblog, dat ie zelf is begonnen, mag toch wel een beetje netjes worden afgeleverd, zonder uitstekende spijkers e.d.?

  Like

 9. Luvienna

  @DSR
  ‘een van de grootste groep opvreters sinds de achttiende eeuwse regenten, die van allerlei ambtjes profiteerden’ Dat klinkt mij toch wel als een oordeel in de oren.

  Like

  1. De Schrijvende Rechter

   @L
   Het lijkt DSR eerder een kruidige kenschetsing van de waarheid.

   Welke generatie zou jij dat willen nomineren als de grootste opvreters sinds de achttiende-eeuwse ambtjesprofiteurs?

   Like

   1. De Schrijvende Rechter

    Is die NSB-d’rbijlapmentaliteit van voor of na de oorlog?
    DSR’s vraag blijft overigens onbeantwoord.

    Rozenwater leidt trouwens aan de APD-kwaal DSR woorden in de mond te leggen. De babyboomers zijn geen uitvreters en ok niet lui. Keihard heeft men gewerkt de eigen generatie te bevoordelen, totop de huidige dag.

    Like

   2. De Schrijvende Rechter

    DSR discrimineert niemand. Zegt hij dat babyboomers voortaan maar achter in de bus moeten gaan zitten? Of opstaan voor de door hen vernaggelde jongere generaties?

    Oproepen je evennaasten erbij te lappen zijn NSB-gedrag ten top en HR onderscheidt zich niet voor het eerst uiterst ongunstig in deze. ZIjn reactie kan slechts voortkomen uit het feit dat hij zich aangesproken voelt.

    Hij kan beter een mooi samenvattinkje maken van hetgeen hier de afgelopen week de revue is gepasseerd.

    Like

  1. Luvienna

   Toch heb ik een ernstig vermoeden dat typemachines, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘vinyl’ (wat ik ken onder de naam LP e.d.) geen gigantische comeback gaat maken. Hoewel ik voor mijn geestesoog wel DSR achter zo’n klassieker zie zitten. Maar dat deed hij dan altijd al.

   Liked by 2 people

 10. De Schrijvende Rechter

  Zie eerdere Eindoordelen over ouwigheid alsallesoverwoekend thema. De laatste zin maakt iets goed, maar ’t zou ook wel een mopje kunnen zijn.
  Eindoordeel: 6.5 (zegge: zeseneenhalf)

  Like

 11. De Schrijvende Rechter

  Weer veel te veel inleiding en uitleg bij een uiterst magere pointe, het Grote Euvel van de afgelopen week. Door de inhoud en vooral schrijfstijl is DSR ertoe geneigd de spreker vokomen gelijk te geven. En uiteraard is de verteller weer een wormstekige krakkemik- miijn koninkrijk voor een Ik-je verteld door een jong, vitaal persoon!
  Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)

  Like

 12. Nog steeds ben ik niet helemaal bekomen van die ‘kruidige kenschetsing van de waarheid’ inzake de op- dan wel uitvretende generatie babyboomers.
  Ik dacht nog wel dat we goed bezig waren. Als babyboomers. We hebben de Ikjes op de kaart gezet.

  Like

  1. De Schrijvende Rechter

   Op zich is de babyboomers niets menselijk vreemd, maar het is voor de latere generaties niet altijd even makkelijk om na de doortocht van zo’n hemelsverduisterende zwerm bidsprinkhanen nog een graantje mee te kunnen pikken.

   Het door B. aangevoerde voorbeeld van de Ik-jes is veelzeggend. Op de kaart gezet, allicht – maar men weigert door te schuiven. Alsof je bij een all-you-can-eat-buffet achter een groep Russen aanschuift, zeg maar.

   Like

   1. HR

    DSR gaat van kwaad tot erger. Werden de babyboomers eerst nog uitvreters genoemd, nu vergelijkt hij deze generatie met een sprinkhanenplaag. Hij begrijpt gelukkig nog wel dat je die plaag niet met DDT te lijf kunt gaan maar vraagt zich wel zeer verongelijkt af waarom die BB’s niet netjes ruim baan voor hem hebben gemaakt. Na van Nederland één van mooiste en beschaafdste landen ter wereld te hebben gemaakt moeten ze als het aan DSR ligt maar beter voor euthanasie kiezen.

    En wat is die DSR in zijn leven nu eigenlijk te kort gekomen?

    Liked by 1 persoon

   2. De Schrijvende Rechter

    De grondvesten van de verzorgingsstaat zijn gelegd door de ouders van de babyboomers. Vervolgens dijdde die zo uit dat de babyboomers zich na het genieten van de copieuze voordelen, zich hebben beziggehouden met de ontmanteling, waarbij de lasten voornamelijk bij de jongeren kwamen te iiggen. De weg van 68-er naar geborneerde NRC-lezer ging met weinig gewetensbezwaren gepaard.

    De generaties na hen worden alderwege vernaggeld met hun pensioenen; de babyboomers hebben voor zichzelf gezorgd, evenals met de hypotheekrente-aftrek. De rekening wordt, net zoals die voor het milieu, doorgeschoven naar de volgende generaties. De vakbonden, verweven als ze ondanks hun afkalvend ledental nog steeds zijn met de zittende macht -die wel uitkijkt de ouderen te bruskeren, het heeft Brinkman de kop gekost- zijn verworden tot lobbyclub van de pensionados. Alleen maar grijze koppetjes boven die fluorhesjes.

    Like

   3. De Schrijvende Rechter

    DSR is dol op oude mensen (en zij op hem trouwens) daar gaat het helemaal niet om.

    Wat DSR tekort is gekomen, is een vraag die hij zelve niet zou stellen, aangezien hij weliswaar graag constateert maat niet klaagt, maar hij zal om HR-ent wil dan maar herhalen dat de post-babyboomers leven in een wereld met volgens vele wetenschappers aangetast klimaat, de pensioenpotten voor de jongeren zullen flink legen zijn omdat de ouderen van vandaag zich ruim bedienen en van de sociale zekerheid rest ons de kale botten.

    Het lijkt erop dat de huidige generatie jongeren het slechter zal hebben dan de voorgaande. Daar zitten de babyboomers toch wel voor iets tussen, om het eens op z’n Vlaamse te zeggen. En aangezien ze even wijselijk als sluwvaardig voor een beperkt nageslacht hebben gezorgd, is deze demografische kluit een oppermachtig electoraal blok.

    Like

 13. HR, namens de directie

  Melding van de directie: vanwege een computerstoring hebben AVV, DGI-bingo, Ikje-uitwijkplaats een vertraging opgelopen. Aan een oplossing wordt gewerkt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.