73 Responses

 1. De Schrijvende Rechter

  Het kind heeft kennelijk meer taalgevoel dan de inzender, die het kennelijk nogal bijzonder vindt. Hopelijk is de reflex tot verbeteren in dit geval onderdrukt. Maar enfin, het is een prettige waarneming – en waarschijnlijk het begin van een stroom aan ‘wederwaardigheden met de nieuwe instromers (of -dobberaars zo u wilt)’-Ik-jes
  Eindoordeel: 7.5 (zegge: zeveneneenhalf)

  Like

 2. De Schrijvende Rechter

  Mw. D’ Ancona’s stemgeluid klonkt veel minder als dat van een kabouter die aan het lachgas heeft gelurkd dan DSR zich herinnerde. Maar ze zat wel in dat akelige kabinet Lubbers-III, waarin de PvdA de werkman onder de bus gooide, en dat blijft een mens aankleven, ook al is ze nog zo onderhoudend. Maar interessant en onderhoudend was ze, zoals ze van een vrouw van haar leeftijd en levenservaring mag hopen en verwachten.

  Liked by 1 persoon

 3. De Schrijvende Rechter

  Probeert DSR vriendelijk mee te denken, bv. door een weekoverzicht – met of zonder complimenten, dat maakt dezelve niets uit – aan te raden, krijg je een bos snauwen alsof je oneerbaar voorstel doet.
  HR is de prikkelbaarste blogbaas onder wiens knoet DSR ooit heeft gezucht.

  Liked by 1 persoon

 4. De Schrijvende Rechter

  JdW heeft geen broodje minder vanwege DSR gegeten, en over APD’s autocratische neigingen hoeft DSR je inmiddels niks meer te vertellen.

  Je zou DSR beter kunnen bedanken voor het in jou gestelde vertrouwen, zeker jouw haatstalkersverleden, waardoor JdW jou nog heeft gemodereerd!

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    DSR is een bezig bijtje dat al kruisbestuivende menig margeblogje tot bloei heeft gebracht. Maar soms blijkt ie in een vleesetende plant te zijn gevlogen en dan komt het angeltje tevoorschijn. ’t zou niet best zijn als ’t niet zo was.

    DSR is tevens de kanarie in de mijn. Als de atmosfeer te zeer be/verzadigd raakt van de eigendunkende walmen van zichzelf overschattende blogbazen, dan is dit vogeltje gevlogen. Terecht, na al snel blijkt, binnen de korste keren is het het zieltogen alom.

    HR is qua temperament geen haar beter als de andere blogbazen, maar totnutoe past hij de vrijheid van meningsuiting onverkort toe is hij zich nog niet aan machtsmisbruik te buiten gegaan. En dat, zo is gebleken, is al weer heel wat.

    Like

 5. Mijn blog is verre van zieltogend, lieve reageerders. Sterker, de bezoekersaantallen zijn na de 2 weken zomersluiting alweer bijna op peil, ongelooflijk maar waar. Verder is er belangstelling van een professionele uitgever voor samenwerking. Heel spannend, maar ik doe het rustig aan want ben gekke gerritje niet en heb ook nog werk te doen. We gaan in september in Amsterdam een vervolggesprek houden, en natuurlijk zal ik daar op mijn blog verslag van doen, zodra e.e.a. tot iets concreets leidt.

  De ikjesbespreking zit wat in het slop, maar wellicht is dat een goed teken en is men, de moderne reageerder, daar nu eindelijk eens op uitgekeken. Hoewel zo’n bespreking als die van hierboven, van DSR, best wat traantjes van nostalgie losmaakt, mogen jullie best weten. Jammer dat die pareltjes hier op zulke onvruchtbare, wat zeg ik, onbegane bodem vallen. Het zij zo. En het is goed zoals het is.

  Like

   1. Dank je wel voor je plezierige en opbouwende commentaar, zoals altijd druipend van hoon en verachting en misachting. Mag. Kan.
    De AVV wordt door jou zelve in de reactieruimte van mijn blog geplaatst, is er een hittegolf in Nederland of zit je al aan de sherry? Heel sporadisch, als om wat voor reden het dingetje niet doorkomt of alleen met een hyperlink, dan help ik met bronvermelding een handje. Normaal gebruik op het internet. Net zo normaal als met bronvermelding citeren, zoals ik vandaag met de reactie van DSR heb gedaan. Ik herinner me nog als de dag van gisteren een goede vriend van je, iemand die je ook nu nog van hand- en spandiensten voorziet, die hele lappen tekst van andere blogs en websites zonder bronvermelding op zijn blog plaatste. Sterker nog, hij vergat zelfs de aanhalingstekens en suggereerde daarmee dat hij het allemaal zelf schreef. Sterker nog, hij veranderde ook hier en daar een woordje, zinnetje of zinsconstructie om ontdekking door google te voorkomen. Sterker nog, hij kopieerde zelfs reacties van reageerders op die blogs naar zijn eigen blog, maar met andere fantasienamen, om te suggereren dat hij reageerders had. Ik heb je daar nooit over gehoord, maar kan me vergissen.
    Ten aanzien van het modereren bepaal ik graag zelf wat ik op mijn blog laat staan. Ik ga ver en ben tolerant, voornoemde DSR bijvoorbeeld heeft jarenlang zijn haat en hoon kunnen spuwen, e.e.a. is eenvoudig op mijn blog na te gaan, een illustratief verzamelartikel van vijf dagen vuilspuiten van DSR staat ergens, zeg het maar als je de link nodig hebt. Het refereren met een knipoog naar de dobbernegers is iets wat op mijn blog niet past. Vergelijkbaar met de kopvodden van Wilders. Ik houd er in de dagelijkse omgang en op mijn blog mijn eigen normen en waarden op na. Hoef ik geen verantwoording voor af te leggen, maar heb ik nu toch weer even gedaan. Wees er blij mee. Met het bestempelen van deze terechte moderatie – maar waar je het natuurlijk mee eens of oneens mag en kan zijn – als “pesten” geef je voor mij aan wel heel dicht bij zijn normen en waarden te staan. Waarvan akte en plezier aan een ieder die zich daar ook mee kan amuseren. Die zijn hier dus op het juiste adres, gelukkig natuurlijk maar, ieder moet zijn eigen stekkie kunnen vinden in het leven en op het internet. Maar bij mij maak ik zelf uit wie ik binnenlaat en wie ik een podium geef.

    Like

 6. De Schrijvende Rechter

  Niemand had erop gerekend. Een zelfzaam geval van een zin te weinig. Is het wel goed gekopieerd?

  En waarom denkt men in de Grote Stad dat men daarbuiten op de hoogte is van wat de RET oid is?
  Eindoordeel: opgeschort

  Liked by 1 persoon

   1. Luvienna

    Aha, de eindzin was toch bekend. In dat geval is er sprake van een overbodige op 1 na laatste zin.

    Evenzogoed heeft de omissie een prima idee, het VDLZI-Ikje, voor de NRC opgeleverd.

    Liked by 1 persoon

 7. Luvienna

  Is de NRC in een wanhopige poging om het Ikje te redden begonnen met een nieuw format ervan: het VDLZI-Ikje (Vul De Laatste Zin In-Ikje), een variant op: verzin een kop/caption?

  En wat een bijzondere roltrap heeft de RET in gebruik: eentje die om en om, al naargelang de plek waar iemand erop stapt (maar dat is mijn eigen invulling) naar boven of naar beneden gaat?

  Overigens: ‘wilden’ lijkt me ‘wilde’ te moeten zijn, maar daar kun je over twisten.

  Twist.

  Liked by 1 persoon

   1. Luvienna

    Roltrappen zullen zeker beide kanten op kunnen. Ik kom echter alleen maar roltrappen in tweevoud tegen: een die omhoog gaat en een omlaag. Iemand een andere ervaring?

    Like

   2. Luvienna

    Wat het zelf bedenken van een laatste zin betreft: daar was ik nog op aan het kauwen. Zoiets schiet me niet altijd meteen te binnen.

    Like

 8. De Schrijvende Rechter

  Een heerlijke reactie! Daar doet de houterige schrijfstijl niet aan af.
  Maar was dit nu een Rotjeknotrs volksgrapje, of het laatste restje grandeur van iemand die nog in Ons Oude Indie heeft gewoond?
  Eindoordeel: 8- (zegge: achtmin)

  Like

 9. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Ik word hier gehaatstalkt met fidelcastrische teksten zonder witregels door een reageerder vanwege vermeende toestanden op een ander blog. Hou je het in de gaten, zodat het hier wel gezellig blijft?

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    DSR riep slechts op tot waakzaamheid, niet tot moderatie. Niemand, zo zegt hij ook maar tot ’t allerliefst Rechterinneke, hoeft wat DSR weg te blijven.

    Like

  1. Rechterinnetje in den Belgenlande

   He, het is weer eens ouderwets gezellig! Eens met DSR: kunnen de pedante en van eigen originele gedachten gespeende reageerders alstublieft hun teksten op hun eigen blogs schrijven zodat het hier gezellig-prikkelend in plaats van kraak- en smaakloos blijft? Alvast bedankt, Apie en Luvienna.

   Like

 10. De Schrijvende Rechter

  Kwam er maar eens een stukje van & over een echte rokdragende man uit de heffe des volks in plaats van zo’n herensocieteitmopje.
  Eindoordeel: 4.5 (zegge: viereneenhalf)

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    Gelieve je te verdiepen in DSR’s eerdere oeuvre, met name op NRC.nl, waarin hij zo overtuigend heeft uitgelegd dat het bespreken van een Ik-je iets wezenlijk anders in dan het schrijven ervan, dat het alweer jaren is geleden dat hij met een dergelijke oppervlakkige opmerking is lastiggevallen.

    Like

   2. Bertje

    Bij rokdragende man uit de heffe des volks dacht ik meteen aan DSR zelve, gek he? Maar inderdaad ik kan het beter aan een echte schrijver vragen, Maarten ’t Hart of zo.

    Like

   3. Bertje

    HR, complimenten trouwens voor de inspringmogelijkheid van teksten door de beantwoordfunctie. De zusterblogs hebben dit niet en zijn daardoor veel rommeliger.

    Liked by 1 persoon

   4. Bertje

    Ja, iets met aliassen op het internet. Net als andere grote wetenschappelijke ontdekkingen is het nu gemeengoed geworden, vandaar dat we ons de details niet meer herinneren.

    Liked by 1 persoon

 11. Wat heerlijk ’n site, zonder kleur over kill. Humor, (zelf) reflectie zijn toch wel onmisbaar, vind ik.
  Het “ikje” ooit ’n rubriekje dat mij digitaal werd aangeboden door nrc, ontvang ik niet meer.
  Ik lees de stukjes sporadisch dus.
  Die dame , die zich de “Draag service” herinnert ik zou haar graag weer dragen. Over toiletten enzo, da’s niets voor mij.
  Ik kom aldaar. Doe mijn “ding” Probeer in het labyrinth van spiegels weer, terug, tot op heden is dat gelukt.

  Rio de volgende regels gaan over Nederlands hockey in Rio 2016. Ga gerust iets anders doen als u niet geinteresserd bent.

  Gisteren zijn de heren van Oranje uitgeschakeld in Rio2016. De roergangers hebben ’n team gemaakt. dat op de 4e plaats zou kunnen eidigen. Helaas heeft de roerganger ’n ander beeld. Realiteit leert, dat de 4e plek, ’n Goede insteek was.
  Gaat er nu ’n gelukkig tevreden team op de losers-vlucht?
  Neen, hangende, treurende spelers. Zouden het , betuur enzo, dat allemaal gewenst hebben in deze uitvoering?
  Creeer ’n team dat “stuk” zit op de retourvlucht?

  Over ’n paar uur gaan de hockey dames van Oranje op voor hun medaille.
  Alle componenten van vertrek, analyse, specialisten, klokken gelijk, zijn genomen, de medaille lonkt. Straks zwaaien ’n paar routiniers af. Reclame voor de sport, genoegen voor velen. Via twitter goed te volgen in het buitenland: Plus radio 1.
  ’n Toonbeeld van hoe je binnen organisatie structuren tot formidable prestaties kunt komen.

  Tot zover.
  Hier is het vrijdag. Ik groet u allen.

  Misschien wel tot ’n volgend “ikje”?

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    ‘Toch nog onverwacht’ heet het dan, maar het zal uiteindelijk niemand verbazen.

    Ik neem aan dat dit het definitieve einde is van de bestlopende rubriek aan gene zijde, want zelfs al mocht de bokkepruik weer afgaan, dan zul je toch wel voor de eer bedanken?

    Ondertussen blijkt de waarde van dat geestelijk ontslakken nihil en over muffe scheetjes zeggen we: ‘wie ‘m het eerste vernemt, hef ‘em zelluf in het hemd’. De ‘zeeg’n’ mag ook, maar daar lijkt me in dit geval geen sprake van te zijn.

    Like

   2. De Schrijvende Rechter

    Toch wel erg hoor, zoals jij je medestanders in de hoek kunt trappen! En je hebt toch ook wel een ruggegraat als een knakrietje als je zelfs na de infame behandeling die je nu ten deel valt de mogelijkheid tot een terugkeer overweegt.

    Like

 12. De Schrijvende Rechter

  Bij het lezen van het woord ‘kwiek’ wilde DSR eigenlijk afhaken om iets onthechtends te gaan doen, maar hij zetten toch door om slechts beloond te worden met een daverde aanval van het schompetanus.

  Na de afgelopen weken, die al in het teken stonden van ouderdom en verval, krijgen we nu een bittere crematoriumlucht in de neus. Het wachten is om een Ik-je vanaf het sterfbed.
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

  Like

 13. Gelijk 1 uwer schakel ik bij 1 woord. In dit geval : Kwiek plus leeftijd. Het is ’n tranentrekker van jewelste, het komt er aan lezer! Oh? Wat mag er zoal komen?

  Ja , hoor het “kwiek” wordt aangeslepen. Nou geweldig. Herkenbaar? Heel af & toe manoevreer ik mij in ’n : Kijk mij eens even…..wetende dat aller ogen op mij zijn……Ja hoor, de pias in mij….Mijn linker hersenhelft :: de” doe maar gewoon afdeling” zeg maar, maakt er korte metten mee. ’n Innemende glimlach leze men op mijn gezicht, het “kwieke” is geschiedenis. Ik ben er over heen gegroeid. Zeg maar. zo da’s 2x hetzelfde “…Het zij zo.

  Ik groet u. Mooi week-end.
  Hier s het zaterdag.

  Like

 14. De Schrijvende Rechter

  Door dit allermerkwaardigste terras-Ik-je werd DSR als het ware vanzelf bepaald bij een Nederlandstalige versie van de Doors:

  ‘Ik hang ‘m ertussen / tijdens het klussen / net als de Russen / wat een genot:

  Eindoordeel, vanwege de inspiratie: 6 (zegge: zes)

  Like

 15. Henk

  Is er een lijstje van de mensen die door appie zijn weggejaagd? Het is idd een foutje in zijn persoonlijkheid. Meneer is gescheiden, maar dit terzijde. Haha, dat rijmt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.