Looft God, looft Zijn naam alom

Stel je God eens voor, almachtig, alwetend, met een zoetgevooisd engelenkoor op de achtergrond dat tot in den eeuwigheid zijn grootheid en almacht bezingt:

Looft God, looft Zijn naam alom;
Looft Hem in Zijn heiligdom;
Looft des HEEREN grote macht,
In den hemel Zijner kracht;
Looft Hem, om Zijn mogendheden,
Looft Hem, naar zo menig blijk
Van Zijn heerlijk koninkrijk,
Voor Zijn troon en hier beneden.

Er zijn blogeigenaren die in vergelijkbare omstandigheden verkeren. Elke week laten zij hun grootheid bezingen en net als God houden ze er niet van hun macht te delen. Mijn karakter zit anders in elkaar. Van nature ben ik democratisch ingesteld en ook goed van vertrouwen. Bij voorkeur zou ik bijvoorbeeld de keuze van de VK aan mijn bezoekers overlaten maar die bezoekers vertikken het een WordPress login aan te maken. Lieve mensen, met een WordPress login kun je heel simpel je voorkeurkop aanklikken. Zie eens hoe Luvienna de kop van Basje heeft geliked:

voorbeeldlike

Leuk toch? Zo’n WordPress account is heel simpel aan te vragen via https://wordpress.com/start/account/user. Let op: aanvinken dat je geen blog wil hebben anders moet je een hoop onnodige vragen beantwoorden. Je hoeft geen persoonlijke gegevens in te voeren. Doe het nu eens, stelletje lamzakken!

Laat ik me, voor ik me echt kwaad maak, maar beter richten op de statistieken van afgelopen maand. Die zien er himmelhoch jauchzend uit. Geweldig! Zeker als we het aantal reacties in ogenschouw nemen:

stats-maart2017600 in totaal! Een krachtig getuigenis dat het HR-blog een bloeiende en stabiele community is geworden (let niet op de topmaanden van vorig jaar. Toen speelde aanvangsheibel een grote rol, joeg het aantal reacties hoog op. Die tijd ligt gelukkig ver achter ons).

Hier een overzicht van de topreageerders van de maand maart, met het aantal reacties achter hun naam:

Anonymous 102
Luvienna 89
Anoniem 62
Heer Rozenwater 50
De Schrijvende Rechter 44
Bertie 42
hertje 42
Ilona 39
Bas van Vuren 38
Anne 33
………………!!!! 19
hannah 13
Ad Hok 12
Rob Alberts 11
Henk 4
Annie Niem 3
lummel 2
Naam 2
Suus 2

Gefeliciteerd Anonymous,  lepeltje is niet onderweg!

57 Responses

 1. hannah

  Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) (in de ICD-terminologie: meervoudigepersoonlijkheidsstoornis) of multipele persoonlijkheidsstoornis (MPS) is een psychische aandoening waarbij iemand afwisselend twee (of meer) van elkaar te onderscheiden persoonlijkheidstoestanden kan aannemen.

  Like

 2. Anoniem

  Heengaan als je de kans hebt.
  Hehehehe, die gekke apiedapie, die wenst al zijn blogbezoekers de dood toe en rap wat: heengaan, als je de kans hebt. Apie, ik heb nieuws voor je: die kans krijgt echt iedereen.

  Like

 3. Anoniem

  Hehehehe, die gekke apie, die denkt dat De Muur in Berlijn pas een jaar geleden gevallen is…

  de meest gedenkwaardige nog wel die in Berlijn, op de plek waar een jaar geleden de Muur omvergehaald was.

  Like

 4. bookmarkmijnboek

  Vond het een keer leuk hier maar ik verdien maar een meester blogger op zijn tijd en aan de andere kant is het veel fijner toeven dan lang geleden, en sommige non vrienden komen hier en daar dus die kunnen overal hun bidet legen, hoef ik geen woord voor te geven of laten.
  Tabe.

  Like

 5. De Schrijvende Rechter

  Gelukkig scheldt er niemand. Tim’s opmerkingen over bidetten legen is weliswaar niet fatsoenlijk, maar we weten uit de notulen van zijn dagelijks leven dat dergelijke onderwerpen vaak spelen. Een vermaning gaat dan ook wel een beetje ver, HR!

  (En je hebt me zelf gezegd dat de trollen niet moeten gevoederd)

  Like

 6. De Schrijvende Rechter

  DSR steekt zijn licht nooit onder de korenmaat.

  Mijn eerste reactie: “Mooi, bombadeer die fuckers maar!”
  Tweede reactie: “Oei, daar komt natuurlijk wel gedonder van”
  Uiteindelijke reactie: “Mooi dat de fuckers zijn gebombardeerd. De historische fout van Obama is rechtgezet. En gedonder komt er sowieso, wat je ook doet of laat”.

  En jij?

  Like

 7. De Schrijvende Rechter

  Assad de rode lijn laten oversteken, heeft alleen maar een vrijbrief aan de Russen gegeven om in de Oekraine en het Midden-Oosten te stoken.

  Van het verwijderen a la Sadam is geen sprake, de VS ziet wel in dat dat niet de aangewezen manier is. Maar een correctieve tik voor de gifmenger en tegelijkertijd een body check van de Russen a raison van 59 kruisrakketten, da’s een koopje. En steun in het Westen alom, ook alweer een verschil met de Irak-oorlog.

  Like

 8. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Dit is zelfverdediging. Het internationaal recht schrijft voor dat chemische wapens actief moeten worden gestreden. In 2013 was er een deal met de Russen, die kennelijk niet is gehandhaafd.

  Vredelievende familieleden heb je, hoor. Ongetwijfeld wel allemaal een gun onder het kussen.

  Wat is het alternatief voor het Westen als politie-agent? Semi-anarchie waarbij de Russen, Turken, Iraniers en Chinezen gewoon doen wat ze willen?

  Like

 9. De Schrijvende Rechter

  @HR
  -Nee
  -Haha! De VN doet goed werk als het gaat om humanitaire hulp, maar het is toch echt geen geschikt gremium voor daadkrachtig veiligheidsbeleid. We denken aan de Korea-oorlog, door de VN begonnen en nooit beeindigd. Ook de Balkan-oorlogen zouden nog steeds voortwoeden als alleen de VN zich ermee had bemoeid. En je wilt je toch ook niet laten binden door autocratische regimes met vetorecht als China en Rusland?

  Nee, even serieus – noem een alternatief voor het Westen? Ik denk niet dat ’t er is.

  Like

 10. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Er wel naar streven
  – Tuurlijk – geen mens die dat ontkend. Maar ondertussen hoeven we toch geen lijdelijkheid te betrachten.

  Vetorecht Rusland en China:
  -Nergens op gebaseerd? Kijk eens naar alle Syrie-resoluties die de Russen en de Chinezen hebben gevetoed. Dat zijn concrete bewijzen van tegenwerking.

  DSR is het tegendeel van defaitistisch. Hij gelooft dat positieve uitkomsten mogelijk zijn, wanneer het Westen doordacht, vastberaden en eensgezind optreedt. Met HR’s autocratische riemen kom je geen meter vooruit, zie het punt hierboven, tenzij je de Russische bombardementen op ziekenhuizen als vooruitgang beschouwt.

  Verkeersslachtoffers vs oorlogsdoden
  -Appels en peren vergelijken, tang-varken etc.
  -Wat is de bron van die cijfers
  -Oorlog gaat om meer dat de direchte doden. Tegenover iedere dode staat:
  *een meervoud aan gewonden, ontheemden, slachtoffers van marteling, verkrachting en andere wreedheden
  *vluchtelingenstromen die vervolgens andere landen ontwrichten
  *de vernietiging van fysieke en maatchappelijke infrastructuren – landen worden decennia in hun ontwikkeling teruggeworpen.
  *de mogelijkheid van escalatie en failed states waarin terroristen vrij spel hebben

  Daarom houdt de door jouw geprezen Veiligheidsraad zich met oorlog bezig, verkeersongelukken zijn voor de meester Pieter van Vollenhove’s van deze wereld.

  Like

 11. De Schrijvende Rechter

  Kijk liever…
  -DSR reageerde op jou, maar je duikt gewoon weg!

  Exclusieve waarden
  -Moderne ensenrechten en democratie zijn westerse uitvindingen – dat is juist het kritiekpunt van de autocraten. Maar verras me: waar worden mensenrechten en democratie beter, of of z’n minst, even goed in de praktijk gebracht als in het Westen?

  -Geen appels met peren vergelijken
  Helaas: de irrationaliteit wordt toegelaten,en geen antwoord op DSR’s redelijke vraag, laat staan dat er op zijn argumenten wordt ingegaan. Dan ontvalt toch de basis voor een zinvolle discussie.

  Het was leuk zolang het duurde – wie weet tot een volgende keer.

  Like

 12. Arno Niempjes

  Rozenwater is inderdaad een beetje (met) wars … Gisteren was het: “Ik hoopte nu juist dat het leuke nog zou komen…” en vandaag is het: “Discussiëren over wereldpolitiek is een beetje jouw hobby, is het niet? Er zijn ongetwijfeld prachtige forums (?!) op internet te vinden waar je die hobby serieuzer kunt uitleven, in elk geval serieuzer dan op dit kunstblog.”

  Hij hoeft voor plaatjesdumpen niet teveel na te denken. Dus DSR, laat de arme man alsjeblieft nu eens met rust 😛

  Like

 13. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Je bent DSR ook een mooie: je bent zelf over Syrie begonnen!

  DSR is als goede gast maar ingegaan op het door de blogbaas aangedragen onderwerp, wetende dat deze het niveau al gauw niet meer zou kunnen bijbenen, terwijl zijn fanatisme dan juist des te sterker naar voren komt.

  DSR was dan ook terecht resoluut, net als met dronken droppies in het cafe: een beetje ouwehoeren is leuk, maar zodra het ontspoort dan zegt ik ‘tabe en succes ermee!’. Waardige aftocht, iedereen een goed gevoel.

  Zo bewaren we met elkander de goede sfeer.

  Like

 14. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Jouw kritiek op het Westen komt over als politiek-correct geinspireerde zelfhaat.

  DSR is zeker een groot FC Westen-fan/hooligan. Natuurlijk zijn er ook mindere kanten – zeker als we naar het verleden kijken, maar laten we ons tot het heden beperken, al is het maar omdat dat de tijd is waarin we zelf leven; DSR vermoedt geen groot historicus in jou-, maar dan stel ik je de vraag waar het volgens jou het beste toeven is? Volgens mij toch in het westen. Geen oorlog, welvaart, vrijheid – daarom willen zoveel mensen juist deze kant op!

  Mensenrechten zijn universeel, althans officieel, als we het door bijna alle landen ondertekende VN-chater moeten geloven. Er is zeker geen westerse claim, al blijft het een feit dat de moderne mensenrechten in het westen zijn ontwikkeld. Naar mijn mening wordt e.e.a. in het westen het best in depraktijk gebracht, zonder onderhorigheid aan religie, de staat of het collectief zoals in de rest van de wereld. Maar waakzaamheid is natuurlijk geboden. Terrorisme en digitalisering bieden ook westerse regeringen motief en middelen om onze privacy en aanhangende rechten flink in te perken.

  Like

 15. Blijft voor mij de vraag of Assad en de Russen achter die gasaanval zitten. Ik ben nog steeds niet 100% overtuigd.

  Inderdaad, lief gek Roosje van me, ik ook niet. Waarom niet? Hebben ze geen belang bij. Wie er wel belang bij hadden? De rebellen. Want nou gaan ze Assad een lesje leren. Zelf zullen ze die aanval niet uitgevoerd hebben, maar ze kunnen ergens een paar vaatjes hebben achtergelaten en daar een bombardement op uitgelokt hebben. Ja intens gemeen he. Maar het zijn dan ook net zo min als Assad en de Russen geen lieverdjes.

  Wie er ook belang bij hebben? De jihadisten in het algemeen, want nu dreigt er chaos aldaar en in de wereld en daar smullen ze van.

  Wie er ook belang bij heeft, want mooie afleiding en gelegenheid sterke man te spelen? Juist Turkie. Maar van zulk diep complotdenken houd ik niet zo van.

  Wie het gedaan heeft, dat zullen we vermoedelijk wel nooit weten, wat voor “bewijzen” er ook gecontrueerd zullen worden. Wij. Zullen. Het. Nooit. Weten. Maar Assad en/of de Russen is voor mij de minst waarschijnlijke optie. Plof.

  Like

 16. De Schrijvende Rechter

  Je bedoelt dat ’t pas interessant wordt als men het met je eens is? -grinik-icoon-

  Laat je die mensen ook een harinkie met zuur proeven?

  Like

 17. Fan van HR

  “Hoe bedoelluh? Ik niet begrijp, wie is het hier met me eens?”

  Een passende regel bij het tab About, Heer Rozenwater …

  Tip, HR: neem uw gasten mee naar een coffeeshop, hoeft u hen niet meer van Mokum te laten zien. Kunt u ook vragen naar hun mening over de toestand in de wereld, da’s ook weer knipperdeplak voor de discussie met DSR. Kortom, win-win voor u!

  Like

 18. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Dacht dat APD het met je eens was, of neem je van hem heel geen nota?

  Heb je je mofrikanen het Anne Frankhuis nog even laten zien?

  Like

   1. bookmarkmijnboek

    Hij moest misschien van de Russen die Trump wilden helpen door de Russen voor hun hoofd te stoten. Hoef je geen geschiedenis voor gestudeerd te hebben, heb ik wel, een paar avondjes Netflix en wat oude BBC (Reilly. Meesterspion) series, to play the King en zo, waar de Amis weer een rip off van gemaakt hebben, is genoeg.

    Like

 19. De Schrijvende Rechter

  @HR
  ‘Overigens ontzettend onnozel van Assad om gifgas te gebruiken. Hij moet toch weten dat hij de hele wereld over zich heen krijgt.’

  Nee, dat wist ie dus niet! De vorige keren dat ie het flikte, liet Obama Assad ermee wegkomen. Geen wonder dat ie denkt dat zoiets gewoon maar kan. Zachte heelmeester etc….

  Like

 20. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Dus Assad ‘moest zijn chemische wapens inleveren’? En van wie ‘moest’ dat dan? Dat kwam niet tot stand dankzij de VN, waar Rusland en China tegen welke militaire druk dan ook waren.

  Dat inleveren van chemische wapens kwam dan ook alleen maar tot stand onder dreiging van Engelse, Franse en Russische bombardementen. Zonder het Westen als politie-agent (al trad het eerder op als een stadswacht), was er dus helemaal niets tot stand gekomen.

  Dat complimentje heb je zeker beleefd afgeslagen? Aan jou is het niet te danken/wijten dat de PVV is gestuit en de Nederlandse volk vertegenwoordig je ook al niet.

  Like

 21. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Het belang van Assad bij gifgas is het feit dat zijn grondtroepen zijn uitgedund en gedemoraliseerd. Ondanks de Russische hulp is ie dan ook nog steeds een kat in het nauw. Zijn cynische taktiek is het draagvlak voor de rebellen te vernietigen door voor zijn volk de poorten van de hel te openen.

  Like

 22. Mokumer

  Die Schalke supporters hadden juist heel blij moeten zijn dat ze niet met 5-0 in de pan waren gehakt. Jammer van je fiets. Erg “zwaar” kan die politiebegeleiding dus niet geweest zijn.

  Like

 23. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Je hebt een duur verlanglijstje. Hoe ga je dat betalen? Je bent immers tegen economische groei.

  Voorlopig blijf je dus hier: het bewijs dat jij ook vindt dat het in het Westen het beste toeven is.

  Elke actie toeschrijven…
  -DSR’s bewring lijkt je dus onwaarschijnlijk? Hoezo?

  Puur terreur en niet zozeer…
  -Waarom zou het een het ander uitsluiten. Het mes snijdt aan twee kanten.

  Complimentjes
  -Gewoon je best blijven doen, de moed niet opgeven en vooral niet zeuren!

  Like

 24. De Schrijvende Rechter

  @HR
  -Blijft de vraag: wie zal dat betalen? Dat Joop den Uyl-boekhouden moet je maar eens achter je laten, anders komen we nergens.
  -Assad maakt inderdaad zeer berekende sprongen -DSR heeft nooit iets anders beweerd- maar blijft desalniettemin een kat in het nauw. Het komt wel op de nuance aan, HR, en je hebt zelf gezegd dat wereldpolitiek je niet ligt. DSR gelooft je meteen. Waar zou je het liever over willen hebben?
  -APD schrijft liever graf/galsschriften over de levenden. Hij wil je vast wel van dienst zijn en dan heb je er zelf ook nog iets aan.

  DSR zou schrijven:

  HR is dood, maar ooit heeft hij geleefd!
  In de jaren zestig handelde hij naar de tijdsgeest, dus dan weet je het wel. Er is zelfs nog een filmpje van. En hij kon als geen ander mekkeren over zijn gereformeerde jeugd, ook heel jaren zestig. Maar hij was te lui om er een boekje over te schrijven en dus at Maarten ’t Hart hem de kaas van het brood.

  Ooit is hij met een meisje op vakantie geweest, met de vliegmachien naar de Canarische Eilanden en toen verder op de fiets. De fijne herinneringen daar opgedaan, vooral die met een reepje bloot, strekten HR altoos tot hulp en sterkte, als een Lied en Psalmgezang.

  Door te sterven minimaliseerde HR zijn ecologische voetafdruk optimaal, maar verschillende mensen vonden het toch jammer. Die mensen moeten vooral niet zeiken, zou HR zeggen, want hij geloofde dat na dit leven het Niets wachtte en daar moesten we maar gewoon nuchter onder blijven.

  HR laat een verweesd margeblogje achter dat reeds voor zijn uitvaart, geheel in lijn met zijn verwachtingen, al helemaal was verdampt. ‘Jammer van de bingo, dat was wel leuk’, was het meestgehoorde commentaar. Ook brachten sommigen in het midden dat HR wel leuk met plaatjes kan knutselen.

  Het bekende lied van Manke Nelis klonk als laatste groet, omdat Psalmen uit den boze waren enje toch wat moet:

  Like

 25. De Schrijvende Rechter

  -Mavuva
  Die Rozenwater, wil ie op z’n ouwe dag nog kolonist worden…. Er is niks goedkoops en milieuvriendelijks aan het verblijf op zo’n eiland. Van de reis alleen warmt de planeet al anderhalve graad op en zo’n eilandengroep heeft een uiterst fragiel ecosysteem. Alle voedsel moet dus van verre worden geimporteerd.

  (En de echte vraag was natuurlijk hoeje de door jou gewenste maatschappelijke omslag wilt financieren zonderde door jou vermaledijde economische groei. Bovendioen is het in Nederland bijna nog nooit zo schoon geweest. De term ‘zure regen’ staat inmiddels in de geschiedenisboekjes, er zwemt weer zalm in de Rijn, roetdiesels zijn uitstervende.)

  -Het grote heelal
  Wat je gelijk hebt! En dan is er nog van alles te doende over zwarte gaten, donkere, materie, snaartheorie en het multiversum. Kortom, we zijn het roerend eens, dus dat wordt een saaie discussie.

  -Filmpje
  Inderdaad- leuk het weer eens te zien. Je bent weinig veranderd.

  -Dagboek van direct na de vakantie
  Er is dus nog ongepubliceerd Verbrijzelde Liefde-materiaal? Wil je daar wel eens gauw verandering in brengen?!

  -Verdampt blogje
  Maar je spreekt altijd zelf over je blog alsof het al met een been in het graf staat. Ontbinding met zijn schepper is dan toch een voordehandliggende wens?

  -Bingo
  De meeste waardering komt nou eenmaal altijd achteraf – is gewoon zo. Niemand had iets tegen de bingo, integendeel, maar er kon natuurlijk weer geen fatsoenlijk prijsje vanaf. Neem dan in dit opzicht een voorbeeld aan de buurman. De wereld wil nu eenmaal een beetje verwend worden.

  -Afschuwelijke Psalmen
  Daar heb je ook wel een lelijke uitvoering uitgezocht, zeg…
  Dan deze prachtigr klanken:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.