66 Responses

 1. De Schrijvende Rechter

  Bij de Ik-jes is meer gezellige snaterpraat met meer reageerders dan op alle andere threads, de buren incluis. Kom maar op de bezoekersstatistieken!

  Er is nu eenmaal niet elke dag een een spankelend Ik-je, maar dat staat een professionele bespreking niet in de weg zoals je ziet. Ondertussen wordt dat getreurwilg van je beklemmend. Als het draaiorgel je straat eens een dagje overslaat, maak je er toch ook niet meteen een eind aan?

  Like

  1. Rechterinnetje in den Belgenlande

   Zo is het maar net. Heer Rozenwater, overweegt u eens een zelf-experiment met microdoses LSD. U zult er van opknappen. Win-win alom.

   Hartelijke groet,
   RidB

   Like

   1. Rechterinnetje in den Belgenlande

    Geachte Heer Rozenwater,

    Zoals u thuis geen gast bent, bent u op uw eigen blog niet een bezoeker. Die meneer RSB, daarentegen, lijkt wel de eerste de beste verdwaalde bezoeker. Zo iemand is zeker welkom – voor hem staan de brandspuit en daarna een kopje koffie altijd klaar.

    Hartelijke groet,
    RidB

    Like

   2. Gravatarmysterywoman

    RidB, probeer, samen met je idool, wel een beetje zuinig te zijn op jullie enige gast, de enige (weliswaar wat vermolmde) drager van deze kolkende, meeslepende, allesverzengende rubriek.

    Like

   3. Rechterinnetje in den Belgenlande

    Geachte GMW,

    U ondermijnt uw eigen stelling, haha. Dank u.

    Zoals DSR keer op keer aantoont: vakkundig en onderhoudend recenseren is zo makkelijk nog niet. Ik kan me voorstellen dat veel mensen zich daar niet eens aan durven wagen.

    Idolatrie, pfff… ik kan DSR zijn bijdragen wel waarderen, evenals de uwe, vooral uw gedichtjes. Als dat u, naar uw mening, tot mijn idool maakt, ja, dan leg ik mij zonder tegenzin neer bij uw mening.

    Hartelijke groet,
    RidB

    Like

 2. ’n Verhaaltje uit het stenen tijdperk, zeg maar.
  Verblijvende buiten het +31 gebied, is in geval van …..de FB chatpagina een uitkomst. Werkt op overheids niveau , ING niveau. In plaats van de telefoon, typt men. Volgend plaatje svp.

  Like

  1. Rechterinnetje in den Belgenlande

   Actualiteit – Vierdaagse: check
   Ik weet meer dan jij – Via Gladiola: check
   Omhaal van woorden – regels 3-7: check
   Afgeven op migranten – regels 7-9: check
   Inlegkunde – regels 8-13: check

   De krant had het publiek best mogen behoeden voor dit schone voorbeeld van calcat iacentem vulgus.

   Verzoekjes aan de inzender: alstublieft niet blijven oefenen. Alstublieft nooit meer komen in de Vrije Republiek Amsterdam. Dank u.

   Liked by 2 people

   1. Gravatarmysterywoman

    Kijk eens aan! RidB heeft een mooi strak rechterlijk filiaaltje geopend. Nu heeft herinrichting van filiaaltjes niet altijd geleid tot meer klanten, maar wie weet….

    Tja, RidB, ik weet dat ik mijn eigen stelling ondermijn door toch steeds mijn klopperte op jullie oude houten deur te laten vallen, maar beschouw me toch maar niet als extra gast, maar als een vervelende enquêteur.

    Tot slot: ik weet meer dan jij – calcat iacentem vulgus- check

    Latijn zat wel in mijn pakket, maar desondanks graag een vertaling.

    Verzoek aan u: wel blijven oefenen en volledig uit uw schulp kruipen.

    Liked by 2 people

 3. Ja, het zal wel. ’n Groepje etc ,wie het ook zijn. Als her iemand op aangesproken zou moeten worden…is dat de organisatie. Duidelijk maken dat men respect moeten hebben voor…..
  Beetje erg tendentieus het verhaaltje. Die inburgering, dat is ’n plek waar als men dat moet doen, daar wordt serieus naar toe gewerkt. Examen op de ambassade. Zo werkt dat. De organiserende Luitjes, moeten dus hun communicatie plan nog eens oppoetsen????

  Like

 4. De Schrijvende Rechter

  Het Rechterinneke gooit hoge ogen om DSR tijdens zijn reces te vervangen. Alle pijnpunten van dit Ik-je als een zwerende zijn nauwkeurig aangeduid. Als tipje zo DRS je mee willen geven meer voorbeelden te gebruiken. Die Vrije Republiek Amsterdam klinkt onheilspellend – ze zal toch geen hippie-kraker zijn? Wat ook dan geldt onverkort dat de brandslang erop moet.

  De inzender verraadt zich als een aan zelfoverschattende provinciaal. DSR heeft inderdaad wel eens van de Via Gladiola gehoord, maar welk deel van de Nijmeegse dorpsstraat daarvoor precies wordt afgezet, kan niet als “bekend” worden verondersteld.

  Wat vooral opvalt is de droge, dorre beschrijving van een en ander. De inzender tracht een ironische toon aan te slaan maar is saai, omslachtig en vooral vreugdeloos. Om haar lippen heeft het voorval in ieder geval geen glimlach getoverd -daarvoor lijkt het schenden van de ‘traditie’ een te ernstige zaak-, waarom zouden de onze dan opwaarts moeten krullen?
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

  Liked by 1 persoon

 5. Mijn Nederlandse vriendin, oogcontact in AZC, we gaan al ’n tijdje samen. Ze kent elke centimeter van Nijmegen. Combineren is niet haar sterkste kant, wordt gecompenseerd door, boerenslimheid.
  We zitten nu al zo’n paar maanden op versleten riet.
  Gisteren zei ze Abdul, jij eerst fiets lenen, niet terugbrengen, dan op de Gladiool zeg maar, staan er wel ’n paar. Niets aantrekken van die linten, die zijn niet voor jou.
  Neem op de terugweg, Patatje mee?

  Like

 6. Er zijner onder ons,die zich eenmaal ’n concept eigen te hebben gemaakt, daar in blijven hangen. Voor de lezer is het zo voorspelbaar, dat je het geschrevene rustig kunt overslaan.

  Prachtig verhaal. Ik kan me er niets bij voorstellen. Voor je ergens weggaat controleer je alles. Zie je dat je wat vergeet..

  Tot een volgende keer.

  Like

 7. De Schrijvende Rechter

  Open deuren als opening, DSR heeft het er niet op. ‘Als het regent, steek ik m’n paraplu op’, in die richting gaat het vandaag. De meeste mensen rijden rustig op binnenwegen, pas als je zelf bij ieder ritje willens en wetens je leven op het spel zet, kun je daarmee aftrappen. Een gemiste kans dus om de lezer bij de lurven te grijpen.

  De ‘nabijgelegen’ (je zou ook ‘lokale’ kunnen zeggen -grinikicoon-) supermarkt had zeker de speklappen in de reclame, want de pen van de inzender lijkt wel in reuzel gedoopt. Pas in de derde regels komt ze terzake en raakt de vaart er letterlijk en figuurlijk (sorry mensen…) een beetje in.

  Maar dan, patsboem op de noodrem en iedereen die z’n gordel niet om had, vliegt door de ruit! Twee keer ‘man’…-bareuh-. Dat doet toch pijn aan je ogen en oren als je het naleest?
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

  Liked by 1 persoon

 8. De Schrijvende Rechter

  Mensen

  Na een optreden met ons dweilorkest op een zondagmiddag in Roermond vertrokken we, gekleed in clubtenue (rode bodywarmer, groene blouse) met onze instrumenten met de trein naar huis.

  Mijn man en ik, tuba en altsaxofoon op de arm, namen plaats tegenover een opa, oma en hun kleinzoon van een jaar of acht. Kleinzoon bleef ons een hele tijd zwijgend aankijken, wees een ogenblik later naar ons, waarna hij zijn oma bij de hand nam en vroeg: „Oma, zijn dat ook mensen?”

  „Ja, jongen”, antwoordde oma met een wat verlegen lach, „dat zijn ook mensen.”

  A. Raassens

  Like

 9. De Schrijvende Rechter

  Prachtig – DSR weet niet waarom, maar dit is hartverwarmend als een stiekem neutje. Dachten en zeiden we dat nou maar eens wat vaker over onze evennaasten: “Dat zijn ook mensen”.

  Dat de vraag van een achtjarig jongetje komt, verbaast wel enigszins. Je zou het eerder van een vierjarig porkje verwachten.

  Misschien kan HR voor de jaarlijkse reageerdersbarbeque (wanneer is die ook al weer?) ook een dweilorkest bestellen. Lijkt me redelijk noodzakelijk met al dat gebrandspuit van de laatste tijd.
  Eindoordeel: 7.5 (zegge: zeveneneenhalf)

  Like

  1. De Schrijvende Rechter

   @HR
   DSR had het over een BBQ die jij wel eens zou mogen organiseren, en betalen -desnoods met een melkbus erbij voor giften als je armlastig bent-, of in ieder geval aanbieden, als dank voor de mensen die je al een jaar trouwhartig steunen, nadat je met je kunstrubriek op eigen benen bent gaan staan.

   Wat andere reageerders of buren eventueel doen, staat daar toch los van?

   Like

   1. Rechterinnetje in den Belgenlande

    DSR, wat vindt u ervan als wij nu eens met de collectebus rondgaan om Heer Rozenwater te bedanken door een bezoek aan zijn lokale Chinese massagesalon inclusief happy ending voor hem te betalen?

    Hartelijke groet,
    RidB

    Like

   2. De Schrijvende Rechter

    @RidB
    DSR sponsort dat soort dieptrieste tijdverdrijven niet, maar over een VVV-bon of een jaar gratis babi pangang valt te praten.

    Like

   1. De Schrijvende Rechter

    ’t viel natuurlijk wel weer te verwachten dat de gastheer het liefst zo min mogelijk stappen buiten de deur zou willen zetten, en dat de mensen van verre er ook nog een binnenlandse reis aan moeten wagen, maar aan de andere kant is het ook een heel geklungel in de trein met zo’n Green Egg.

    Like

   2. Ad Hok

    1 augustus zit ik in de vlieger van Rome naar Atlanta. Ik zal aan jullie denken als ik antwoord moet geven op de traditionele vraag: “chicken or pasta?”.

    Liked by 2 people

   1. De Schrijvende Rechter

    Da’s twee uur en tien minuten i.p.v. anderhalf uur. Oftewel, daar schiet DSR weinig mee op.
    Is Utrecht niet sinds jaar en dag de voordehandliggende keuze voor dit soort gevallen?

    Like

 10. De Schrijvende Rechter

  ‘dochterlief’, ‘verrukkelijke combinatie’ en meer opgezwollen, opschepperig gebral om niets. Een niksige afsluiter van de week.
  Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)

  Like

 11. De Schrijvende Rechter

  DSR pleit overigens voor milde tolerantie tegen vegetariers en anderszins onaangepasten. Zolang ze maar wel meerouleren in het grilldraaischema.

  Like

 12. tramlijnacht

  Natuurlijk is het Beach. Logisch. Ook. Vast. Weer. Een. Dom. Mens! Iedereen op een paar aardige en leuke mensen na zitten hier terecht. Een eiland met dikke dommerds. Ik kano er graag voorbij.

  Like

 13. De Schrijvende Rechter

  De reden dat Ik-jes zo populair zijn onder expats, of althans met enige belangstelling worden gelezen, is de band met ons lieve vaderlandje. Een geschreven bitterbal of stroopwafel als het ware. Aan de wederwaardigheden van schildpadden aan de andere kant van de wereld, is wat betreft DSR dan ook weinig behoefte.

  Bij de anecdoate zelf gaat het Reader’s Digest-alarm af, niet met loeiende sirenes, eerder een stil zwaailichtje op de achtergrond. E.e.a. doet te algemeen en gelikt aan. En waarom is het altijd de vriendin van de kat van de buren…-zucht- Neem de vrijheid het verhaal naar je toe te schrijven.
  Eindoordeel: 6.5+ (zegge: zeseneneenhalfplus)

  Liked by 1 persoon

   1. tramlijnacht

    Op de fiets ergens naar de Rimboe? Ik hoorde Leiden, Scheveningen of Best. Goed dan, nemen we een tentje mee, maken we er een midweek fietsvakantie van.

    Like

 14. tramlijnacht

  Je schrijft een ‘n’ te veel Heer Roozenwater. Dat kunnen we niet accepteren, fietsuitje is afgeblazen, bovendien herinner ik mij een ander fietsuitje welk niet voor iedereen goed afliep.
  Leeft het arme kind nog wel, is een vraag die ik vaak midweeks stel. Geef maar geen antwoord, het kan toch niet geverifieerd worden. Het zou alles wel op zijn plaats doen vallen. Moord in de Kennemerduinen of zo. ‘Na thuiskomst van Spaans gepikt vulkanisch land bleek de opgebouwde spanning te groot.’
  Gebeurt elke dag. Pas nog hier op de hoek. Zal een informeren hoe het met mijn vriendin gaat, ik heb haar waardrempel al enige tijd niet geZien.
  Zo, doortrekken en de slaappilletjes hoe goede en noeste werk laten doen.

  Like

 15. tramlijnacht

  Excuus maar weer voor charmante foutjes, net als WA heb ik mij laten vertellen door een buurman die regelmatig met de, onze Koning schrijft.

  Like

 16. tramlijnacht

  O jee nu hoor ik bij de Bas en ongetwijfeld HR generatie. Ik ben middels mijn mobiel ingeloged op dit medium. Vorige mob ook maar werd gek met name van Twitter en ook facboef. Dit toestelletje is nog steeds in NL het enige met gratis drab +.
  Perfect.
  Nu zit ik op de pot* bij bezoek en hoef ik mij niet, hoef ik mijn verveling niet te lijf met de KRO gids. Daar wordt je depressief van man!

  komt pawi hier ook? Het voelt voor mij alsof ik bij geenstijl ben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.