117 Responses

   1. Henk Verhoeven

    Heer Rozenwater, neem alstublieft een paar dagen vrij. De algemene stompzinnigheid van de afgelopen dagen (dat van de plaatjes, en van de gekozen kopjes zoals Harry de harige aap, zucht) is ook dit margeblog onwaardig. Neem eens vrij, en wijs iemand aan om een week lang de kopjes te belonen. Dank u.

    Like

   2. Gravatarmysterywoman

    Ja, Roos, je maakt er wel een rommeltje van. Graag wat meer structuur. Nu lopen de twee draden door elkaar. Na een dag hard werken wil ik hier wel wat rust vinden. En niet alles wordt opgelost door die WordPress-login van jou!

    Like

 1. De Schrijvende Rechter

  Een doos eieren zou van pas komen, zowel voor het Ik-je als voor de plaatjes.
  Met iedere afbeelding wordt het schrijnend verschil in talent tussen HR en APD duidelijker ten nadele van eerstgenoemde, maar zachtaardige medereageerders behept met dito dubieuze smaak stijven hem in de boosheid.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    @HR
    Stijven in de boosheid is een mooie Vlaamse uitdrukking, die eerder op je dwalende handelswijze slaat dan op je humeur.

    DSR heeft een uitstekende vakantie gehad. Na een tussenstop voor koffie met krentemikke bij Boer’nsmurf gaat ’t vanavond weer richting Brussel, waar vanaf morgen de werkzaamheden weer volgens het normale schema worden hervat.

    Like

 2. De Schrijvende Rechter

  Roltrap

  Ik schat de heer en dame onderaan de roltrap een jaar of 70, 75 misschien. Nette kleding, glanzende schoenen, grijze haren keurig gekapt. Rustig bekijken ze iedereen die naar beneden komt. Mij ook. Ik groet, zij groeten vriendelijk terug. Als ik passeer zie ik een blik van verstandhouding. En terwijl hun ogen elkaar niet loslaten, schieten ze in de lach. Dan pakken ze elkaars hand en rennen de verkeerde kant op naar boven. Als schaterlachende schoolkinderen. Bovenaan geeft hij haar een kus. En wandelen ze hand in hand uit mijn zicht.

  Ilse Geverink

  Like

  1. Gravatarmysterywoman

   n.g.o. Niet geheel onleuk volgens Luvienna. Maar lieve mensen, het woord “ikje” is toch totaal niet van toepassing hierop. Gewoon een observatie. Meer niet.

   Like

   1. Gravatarmysterywoman

    Wat ben je toch een technisch mannetje! Nou dan ben ik zeker geen standaard-vrouw, want ik geniet helemaal niet van dit soort bouquetverhaaltjes.

    Liked by 3 people

 3. De Schrijvende Rechter

  DSR plaats het Ik-je, prutst Rozenwater z’n plaatje d’r tussen – maar dat is niet de bedoeling!
  Dump je frobelwerk waar je wilt, maar niet in DSR’s reactie. Bij voorbaat dank.

  Het inkijkje in je werkwijze is pijnlijk. Het gezegde dat een mens niet moet willen weten hoe de worst wordt gemaakt, blijkt maar al te waar te zijn.

  Liked by 1 persoon

 4. De Schrijvende Rechter

  Een ik-je gaat weliswaar over het dagelijks leven, maar dan wel over wat de inzender opvalt. Deze inzender baseert zijn hele bijdrage op het feit dat twee oudere mensen het gezellig met elkaar hebben, in het openbaar lachen, ja zelfs knuffelen.

  Als dat in de krant moet, is de boodschap kennelijk verzonden vanuit een emotioneel Siberie, waar een kaarsvlammetje nog de indruk van een hittegolf creeert.
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

  Like

  1. De Schrijvende Rechter

   Pardon, dat tegen de stroom oplopen was DSR nog geeneens opgevallen. Kun je nagaan hoe saaitjes het is geschreven. Maar het maakt er de anecdote wel iets verhalenswaardiger op.
   Herzien Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

   Like

 5. De Schrijvende Rechter

  “Fluitje van een cent hoor. Zoekterm: happy elderly couple, dan nog een roltrap vinden, bewerken zo’n vijf minuten en klaar is Heer Rozenwater.”

  Hier spreekt een mechanicus, wiens bijdrage niet verder gaat dan het simpelweg weergeven van de werkelijkheid. We kunnen lezen, HR! Jouw bijdrage is slechts een gedeeltelijke tegemoetkoming aan de ongeletterde binnenwaaier.

  Kijk dan eens naar wat APD aan de andere kant van het muurtje doet: hij selecteert foto’s (met bronvermedling trouwens, en zonder toegevoegde toeters en bellen) die het verhaal verdiepen. We denken bijvoorbeeld aan zijn huiveringwekkend keldertrappetje ten tijde de Hoefbekapperssaga.

  Zie jij, kunstkapelaan, het verschil met je eigen broddelwerk?

  Liked by 1 persoon

   1. De Schrijvende Rechter

    Hoe wordt DSR geacht geen aandacht aan de plaatjes te besteden wanneer je deze in zijn eigen post plaatst?!

    Like

 6. Sorry hoor, maar om bij een ikje over een echtpaar dat een roltrap oprent een plaatje te zetten van een echtpaar dat een roltrap oprent … Wat voor creativiteit zit daar precies in? Dat is toch precies datgene wat de ikjesschrijver schetst? Man man man … het lijkt wel alsof je denkt dat je lezers niet kunnen lezen.

  Of wil je koketteren met je photoshopvaardigheden, die inderdaad niet slecht zijn voor iemand van jouw leeftijd?

  Ik ben aangenaam verrast over de lovende woorden van mijn voormalige sterauteur, da’s een kenner, dat zie je wel. Speciaal voor hem alhier de foto van het keldertrapje (indien zulks lukt op deze site):

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    @I
    Dat heeft niets met wrokkigheid te maken. Je hebt dat duistere kantje van je meer dan eens laten zien, dus een gewaarschuwd mens telt voor twee.

    Like

   1. De Schrijvende Rechter

    @I
    Haha-dat had je gedacht, het slachtoffer uit te kunnen hangen.
    Neen, het is DSR zelve die zich als gewaarschuwd beschouwt.

    Like

 7. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Het gaat om een PrincipeKwestie: het is niet aan jou om, misbruik makend van je blogbaasprivileges, DSR’s posts te wijzigen. Maak maar een aparte post aan als je iets te zeggen of te showen hebt.

  Like

   1. Henk Verhoeven

    Je dom, doof en blind houden … gestelde vragen negeren … niet terzake doende opmerkingen en suggesties maken om af te leiden … sexistische plaatjes plaatsen … drammen over WordPress enzo … mensen framen … knoeien in en met kopjes … – dit is nog niet eens een weekoverzicht van uw fratsen, Heer Rozenwater!

    Like

   2. Henk Verhoeven

    Om uw vraag te beantwoorden, Heer Rozenwater, dat is simpel.

    Neem nog een WordPress login. U zult zien dat uw humeur zienderogen opknapt als u op een positieve manier de gegeven feedback benut om de kwaliteit van uw onvolprezen blog te verbeteren.

    Dat is echt kicken, man!

    Like

 8. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Ach-ach…. je bent zo verstandig geweest je plaatje in een aparte post te verplaatsen maar je blaast alsnog hoog van de toren. Nou ja, als je je lesje maar hebt geleerd.

  Like

 9. De Schrijvende Rechter

  Nou mensen, het moet ver & diep komen vandaag. Iedere regel lijkt wel uitgeperst en ingeponst met het gemak van een Babylonische kleitablet. Niets wordt aan het toeval overgelaten: dat de kleinkinderen logeren op het moment van handeling bij de inzender, hoe kan het ook anders, en van alle stappen en tussenstappen die ons tot de op zich best aardige pointe voeren, wordt verslag gedaan onder vermelding van het juiste tijdstip.

  Betonstijl, maar dan zonder een spoortje Bordewijk.
  Eindoordeel: 5- (zegge: vijfmijn)

  Like

 10. De Schrijvende Rechter

  Laten we ons gebrek aan kluif van het Ik-je eens richten op de illustraties van vandaag. Zoals bekend plaatst HR die om het Ik-je van subtiel commentaar te voorzien.

  Het gaat over een ruigharige teckel die wordt getrimd. Op het eerste plaatje zien we een teckel met lang haar. Op het tweede plaatje staan teckel met kort haar. De link met het Ik-je moge duidelijk zien, maar over de subtiele boodschap moet DSR nog even peinzen. Die linker kijkt bozig, zit ’t ‘m daar in…?

  Like

 11. De Schrijvende Rechter

  @HR
  DSR geeft je initiatief juist aandacht, en opmerkingen ter overdenking en verbetering. Daarmee ben je beter af dan wanneer DSR e.e.a. zou doodzwijgen.

  Geen idee wat je precies bedoelt met al dat gemeander, maar een rivier die te veel vertakt, is opgedroogd voor ze de zee bereikt.

  Liked by 2 people

 12. De Schrijvende Rechter

  @HR
  “Soms is het plaatje puur informatief, de andere keer is het een subtiel commentaar en een derde keer zet het de kijker op het verkeerde been.”

  Slaat dat ook op het plaatje van vandaag of valt die onder een andere categorie?

  Liked by 1 persoon

 13. Verhikje

  Megalast

  In Jipsingboermussel werd vorige week een megazorginstalling geopend.
  Als bezorgde kinderen (tja, je blijft altijd kind, nietwaar) rijden we langs de zalen van beton, glas, roestvrijstaal en eindeloze beddenrijen. Enkele verzorgenden wijzen geduldig de weg.

  Als ik er ’s avonds weer langs kom, staat een oudere man hulpeloos midden in het pad.
  ‘Wat mot je?’ hoor ik een verzorger knorren.

  ‘Tja, u weet zeker ook niet waar ik mijn vrouw heb gelegd vanmorgen?’

  Frank Hahamacher

  Liked by 4 people

   1. Leer je er wat van, da’s de vraag. Videootjes die ons blij maken, die ons aan het lachen maken, die ons leedvermaak bezorgen, die zijn d’r al genoeg. Sterker nog, daar zit de hele bevolking van jong tot oud de hele dag naar te gluren. Als ze althans niet aan het appen en foto’s delen zijn.

    Nee, doe mij maar video’s waar ik iets van opsteek. Doe mij maar een site waar ik op een leuke manier ook dingen leer die me in het dagelijkse leven verder helpen. Hmm, zo’n site, die is er.

    Daar is vandaag ook ikjesschrijver Frank Hammecher langs geweest. Die weet namelijk waar hij moet zijn voor vakkundig commentaar.

    Like

 14. Frank

  Frank Hammecher is helemaal niet langs geweest bij de buren. Trouwens het ikje bespreken begon op nrc. De plaatjes beemk kwamen van Drasties. En het verhalen schrijven begon ook op Drasties en werd vakkundig de nek omgedraaid. Van Vuren en Rozenwater zijn beiden spinoffs.

  Like

  1. Intens sneu figuur, je tooien met de naam van iemand die in dezelfde draad wordt aangesproken is een absoluut no go voor normale mensen.

   De enig echte F. Hammecher is wel degelijk langs geweest, en ik kan het weten.
   Het ikjes bespreken begon op NRC? Duh! Knappe jongen ben jij. Wie beweert er dan iets anders? Het wordt op mijn site uitgebreid verteld en nog wel met links naar de originele bron ook, hetgeen hier niet wordt gedaan, nee. Het ikjeslogo waarop copyright rust wordt zonder bronvermelding noch toelichting gekopieerd. Maar daarvoor moet je bij de blogbaas alhier zijn, die in zijn vriendenkring wel meer eh slordige kopieerders heeft.
   Het punt is nu juist dat het bij de NRC ophield en we dus met z’n allen uitweken. Eerst naar drasties waar het ook ophield (ten gevolge van een blogbaas die geen zin in zijn eigen website had) en toen naar Apiedapie (thans Bas van Vuren) waar het uitstekend draait. Dat waren dus allemaal normale uitwijkmogelijkheden waardoor een traditie in stand kon worden gehouden. Dat het hier ook sinds kort gebeurt is schaamteloos opportunisme, en dan druk ik me nog netjes uit.
   Bij de plaatjes van “verzin een kop” hoort een soortgelijk verhaal. Oorspronkelijk inderdaad door JdW van elders naar drasties gejat, qua idee. Toen daar de nek omgedraaid door de blogbaas zelve. En vervolgens tot groot genoegen van iedereen naar Apiedapie thans BvV overgezet en verbeterd, o.a. met powerpointpresentaties, lepeltjes, toelichtingen bij de plaatjes, en een Eregalerij der Hele Groten. Totdat een opportunistische kunstredacteur met zelfverwerkelijkingswaan er ineens de stekker uittrok, aanvankelijk met verzonnen redenen, maar inmiddels heeft hij toegegeven dat voor zichzelf beginnen altijd al een droom van hem was.

   Conclusie: Van Vuren is zeker een spinoff, maar heeft daarmee het fenomeen ikje en ikje beoordelen gered voor de Nederlandse cultuur en heeft ook een goede en eerlijke poging gedaan om het koppenspel leuk te houden. Rozenwater is idd een volstrekt overbodige spinoff. Alles wat hij doet, gebeurde al en/of zou nog steeds kunnen gebeuren … elders.

   Like

 15. De Schrijvende Rechter

  We zijn natuurlijk altijd blij weer van Frank te vernemen, maar voor zijn doen is het geen opzienbarend Ik-je. Een aardige pointe hoor, maar je zou aan de laatste regels genoeg hebben. Lyrische beschrijvingen van de fietsenrijen, waarin gelukkig het stalen ros werd vermeden, en het enigszins tuttige ‘geduldig’ zijn doorgaans het kenmerk van de mindere goden.

  Maar enfin, je wordt natuurlijk niet elke dag door een golden retriever afgelebberd tijdens het yoga-en, en stel dat ’t wel zo was, dan kun er toch geen tweede keer mee aan komen zetten.

  Ondertussen kijkt DSR jaloers naar Utrecht. Hij was juist zo trots op de enorme fietsenstalling in Groningen, zorgvuldig weggemoffeld onder het stationsplein, maar dergelijke goede ideeen verdienen het om te worden gestolen.
  Eindoordeel: 7- (zegge: zevenmin)

  Like

 16. De Schrijvende Rechter

  @blogbaas
  Wat de zich Frank noemende reageerder doet door zich juist vandaag met deze naam te tooien, is ordinair trollen. Graag een bosje klappen met de mepstok voor die plork!

  Liked by 1 persoon

 17. Frank of piet of joop

  Een trol (mv.: trollen) in een internetomgeving is een persoon die op Usenet, fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties (bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen – ook wel flames genoemd in internetjargon) van andere mensen uit te lokken,[1] opzettelijk verkeerde informatie (desinformatie) te geven of zichzelf expres anders voor te doen.[2] Het gebruik van het woord trol in deze zin, is afkomstig van de vroege uitsluitend Engelstalige internetgemeenschap.

  Het lijkt er dus meer op dat de zich dsr noemende persoon aan trollen doet op nrc, drasties, vanvuren en rozenwater sites, en misschien nog wel veel meer andere sites waar ik nooit kom.

  De zich Frank noemende reageerder beweert nergens dat hij de ikjes schrijver is. Hij twijfelt eraan dat de frank bij de buren de ikjes schrijver is

  Like

  1. Het mannetje gebruikt de definitie van “trol” van een jaar of 10 geleden … grinnik … Zie voor een wat juister verhaal de volgende link: https://apiedapie.com/alles-over-apie/ Je kunt daar ook alles lezen over de blogetiquette, die op de meeste blogs/sites wordt gehanteerd. Niet op geenstijl, Breitbart en andere sites, maar dat houd je toch. We krijgen hier allerlei volk binnen, soms wennen ze aan de omgang en soms tiefen ze op naar hun gebruikelijke holen.

   Kenmerk van dit type reageerders is dat ze moeiteloos iets beweren om vervolgens, hoewel hun eerdere bewering luid en duidelijk voor iedereen te zien is, ontkennen dat ze de bewering hebben gedaan. Voorbeeld?

   Frank: “”Frank Hammecher is helemaal niet langs geweest bij de buren. ” Dat klinkt toch behoorlijk stellig niet?

   Maar ziet wat dezelfde reageerder over zijn eigen bewering – nauwelijks twee uur later en nog geen 50 centimeter daaronder – beweert: “Hij twijfelt eraan dat de frank bij de buren de ikjes schrijver is”

   Nee, dit soort reageerders zijn wij, op de BvV Educatiesite liever kwijt dan rijk.

   Like

 18. Henk Verhoeven

  Discussies over wie met wat wanneer begon, en over etiquette (Hebben wij even, mensen?!) enzo – de Hoekse en Kabeljauwse twisten eindigden toch zo’n 500 jaar geleden?

  Like

 19. De Schrijvende Rechter

  ’t is zeker goed weer in Nederland, want de blogbaas zit kennelijk met een potje bier op z’n balkonnetje terwijl z’n blog aan troltuig ten prooi valt.

  Like

   1. Dat je altijd al voor jezelf had willen beginnen en hoe leuk je het vindt een blog in eigen beheer te hebben … is nou niet bepaald iets wat je in een vertrouwelijke bui hebt verteld. Het staat luid en duidelijk all over het internet. Op je eigen site en op die van mij. Linkjes: gaarne zelf even opzoeken.

    Like

 20. De Schrijvende Rechter

  Heren, heren, waar gaat dit nu allemaal over?!

  DSR maakt melding van een trol en de blogbaas reageert met een tirade tegen APD? Doe liever iets aan die trol.

  En APD zelve gaat over tot spontane zelfontbranding door HR bijna het recht te ontzeggen een eigen blogje te beginnen. ‘ t lijkt verdorie het laatste seizoen van Breaking Bad wel waar DSR zich mee momenteel mee vermeit.

  Maar dit alles valt nog in het niets bij APD’s gotspe dat “Van Vuren heeft fenomeen ikje en ikje beoordelen gered”.

  Welnu, NRC heeft de Ik-jes bedacht, DSR het Eindoordelen. APD heeft gedurende enige tijd onderdak geboden aan Ik-jes en de bespreking daarvan, maar toen DSR er bij hem voor gezien hield, was het snel over. En nu DSR bij HR zijn tentje heeft opgeslagen, wordt het fenomeen hier weer voortgezet. De Ik-jesbespreking is altijd groter geweest dan de gastheer, HR heeft daar weet van en overschat zijn rol niet.

  In de roemruchte geschiedenis van de Ikkerij is APD dus hooguit een schreeuwerig voetnootje. Ene Van Vuren, naar eigen zeggen niet APD, maar dienst opvolger, is in dier voege niet bekend.

  Like

  1. Luvienna

   Breaking Bad, waarin de sympathieke underdog door de Mammon maar nog meer door de ontdekte macht verwordt tot een nietsontziende tiran. Dan vindt ik de BvV versus HeRoWa- rivaliteit meer een Games of Thrones-spin-off: de IJzeren Troon, de alleenheerschappij, waar beide partijen naar hunkeren en waar ze alles voor opofferen (al zullen ze dat ontkennen), hun dierbaren, hun geestkracht, hun leven.

   Zal de overwinning die offers waard zijn?

   Liked by 1 persoon

   1. Luvienna

    Oké, dan mag jij Jon Snow zijn, de goeierik die Zijn Plicht doet, tegen alle tegenwerking in. Liever Jon dan zijn vader, neem ik aan, gezien hoe het die gegaan is.

    Like

 21. Pardon??? “APD heeft gedurende enige tijd onderdak geboden aan Ik-jes en de bespreking daarvan, maar toen DSR er bij hem voor gezien hield, was het snel over. En nu DSR bij HR zijn tentje heeft opgeslagen, wordt het fenomeen hier weer voortgezet.” (DSR, hierboven).

  Wie de moeite neemt om het onderstaande linkje te open, ziet 171 kloeke afleveringen waarin sinds jaar en dag tot aan het nu aan het toe het fenomeen ikje wordt gepromoot en verklaard, de lezer wordt opgeroepen ze in te zenden, waarin vermeldenswaardige ikjes worden samengevat met vermelding van naam en toenaam, en waarin de ikjes worden besproken en beoordeeld, gevolgd door een wekelijkse samenvatting van hoogtepunten. Aanvankelijk APDP en toen deze het werk door omstandigheden niet meer kon opbrengen, werd de rubriek naadloos voortgezet door ondergetekende.

  https://apiedapie.com/2014/01/06/ikjes-discussies-ikjesdiscussies/

  Maar het was dus snel over?? Het fenomeen is hier voortgezet??? Het internet liegt gelukkig niet.

  Alhier is er haastig een wat mager vormgegeven rubriekje in elkaar geflanst, ik meen pas sind het begin van deze maand, that’s all. De ikjes worden zonder enige toelichting of bronvermelding gekopieerd, de bespreking ervan geschiedt door niet eens een handjevol reageerders, en verder gebeurt er niks mee. Nada. Nul.

  Ik ga me maar weer eens een tijdje met leukere mensen bezig houden. Niet moeilijk. Toedeloe.

  Like

  1. Henk Verhoeven

   Heer Rozenwater, toont u zich eens van uw menslievende kant: de reactie van Van Vuren van 21.00 uur kopiëren, op de laatste twee alinea’s na, afdrukken, postzegel erop en zenden aan het Kapittel voor de Civiele Orden. Dankzij uw moeite krijgt betrokkene nog een lintje ook!

   Liked by 1 persoon

   1. De Schrijvende Rechter

    @L
    We weten te weinig van Gus om te kunnen zeggen of ie uberhaupt dierbaren had, maar het leek me niet iemand die trouw z’n kinderen naar de voetbal bracht. Daarvoor had ie ook teveel maatschappelijke verplichtingen.

    Like

 22. De Schrijvende Rechter

  @APD
  Je hebt goed je best gedaan en terecht een graantje meegepikt, meerdere zelfs, en het is je gegund, maar de Ik-jesbespreking is altijd een DSR-centrisch fenomeen geweest en gebleven.

  Dat doet overigens niets af aan je kwaliteiten als samenvatter en herbundelaar. Dat doe je heel aardig en het straalt ervan af hoeveel plezier je eraan beleefd en he hard je je best doet.

  Daar ligt je grote talent, een hard gelag voor iemand die zelf graag zou willen schitteren met originele content. Maar het is nu eenmaal niet anders. “Wees tevreden met je deel, hetzij weinig, hetzij veel” zei men vroeger al.

  Liked by 1 persoon

 23. hert

  Klimt iemand nog uit die vechtende pyjamabende van de hooizolder om iets zinnigs over het ikje van vandaag te zeggen? Beneden staat een dampende ketel chocolademelk voor jullie klaar, jongens en meisjes.

  Like

 24. De Schrijvende Rechter

  Tsja, valt er iets zinnigs te zeggen over het Ik-je? Beetje nieuws becommentarieren, wat associespelletjes spelen… De lat lag al niet zo hoog, maar de laatste tijd lijkt ie wel begraven -zucht-.

  Om het kinderspeelplaatsje hier in Brussel waren er ook vandaag weer kleine kindertjes godbetert een helmpje ophadden op hun loopfietsje. Het zachte ei wordt de norm. Ieder initiatief die dat tij kan keren, is wat DSR betreft welkom. Leve SIRE!
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Like

 25. De Schrijvende Rechter

  Retriever

  We zitten met de hond erbij koffie te drinken in een wegrestaurant. Er komen twee oude dames aan van wie er één zegt : „Wat een mooie hond, die labberador.”

  Ik meld dat het een golden retriever is.

  „Weet ik”, zegt ze. „Ik had er ook één, een zwarte!”

  Clara Wittop Koning

  Like

 26. De Schrijvende Rechter

  Aah….’NRC-lezer ontmoet eenvoudige’, we keren terug naar de bron. Bijna een weldaad vergeleken bij alle gekunstelde nieuws-Ik-jes van de laatste weken. Bijna dan, he – zeker niet helemaal.

  Jammer dat er geen “effe” in kon worden gemonteerd en dat er niet de hand is gehouden aan het vereiste voor een min of meer geestige pointe.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.