46 Responses

 1. De Schrijvende Rechter

  Met ouwe mensjes schieten sommigen meteen in de verkleinstand: boodschapjes, dingetjes, pannetje, wandelingetje…

  Inzender en oud mensje hebben het kennelijk goed met elkaar en toch begint het DSR te jeuken. De vrees voor de eigen oude dag allicht: je zult maar oud worden, een tandeloze leeuw, vertroeteld en vertrutteld door iemand die met je “dankbaarheid” naar de krant loopt.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

  Liked by 1 persoon

  1. Henk Verhoeven

   Over de vaart van het ikje zijn er verschillende meningen. Ik ben zelf een snelheidsduivel ook als het niet om ikjes gaat. Afijn. Met meer vaart zou zijn, bijvoorbeeld:

   Ik zit in de trein voor een lange reis. In een stiltecoupé en met boek in de hand. Bij de volgende halte vallen een vrolijke, drukke kleuter en zijn hijgende moeder binnen. Ik wijs de moeder erop dat zij in een stiltecoupé zijn beland. Vermoeid kijkt ze me aan: „Mevrouw, we gaan ons best doen.”

   (Het woord ‘drukke’ zou weg kunnen – dit is dan een stationnetje.)

   Like

   1. De Schrijvende Rechter

    Nou, dat is meteen al een stuk slechter. Neem nou die tweede zin van je, beginnend met “In” – geen enkele reden waarom dat op zichzelf zou moeten of zou kunnen staan, het is gewoon fout. Zelfs het lidwoord bij boek is niet aan de bijl ontsnapt.
    Bovendien heeft de inzender in enkele, zeker niet overbodige woorden, een sfeer neergezet van verkneukeld vooruitzien om als contrast te dienen met de kleuter die e.e.a. verstoort.

    Nee, wat Hendrik voorstelt is schrappen om het schrappen. Er blijkt weinig gevoel of liefde voor de taal uit.

    Like

   2. Henk Verhoeven

    Het is maar welk niveau van taalvaardigheid je van een ikjes-schrijver of een HR-bloglezer mag verwachten. Als een ikje literair is, dan is dat een bonus, althans voor mij. Het ging voor nu om het aspect van vaart in het ikje.

    Over contrast: (lange reis – stiltecoupé – boek) tegenover (vallen binnen – vrolijke, drukke kleuterhijgende moeder). Laat de lezer ook een beetje werken voor zijn genot. Alles voorgekauwd of herkauwd krijgen – dat vindt misschien alleen (lees)vee lekker.

    Like

 2. Henk Verhoeven

  De inzendster schrijft zoals een boemeltrein elk stationnetje aandoet. Niet elke halteplaats is interessant. Een ikje behoort weg te lezen zoals een ICE rijdt – vlot met zo nu en dan een korte halte en dan weer snel naar de eindbestemming. De pointe is heerlijk aards en wekt sympathie voor de kleuters moeder, wat dan weer gracieus is van de inzendster.

  Like

   1. Henk Verhoeven

    vers … lange … echter … vrolijke of luide … erg … (gedachte van de kleuter lezen) … etc.

    Wanneer schrijft u zelf een recensie, HR?

    Like

 3. De Schrijvende Rechter

  Hendrik slaat de spijker op zijn kop met de vergelijking tussen de boemeltrein en de ICE.
  Maar daar waar hij de inzender prijst om de sympathie die ze voor de moeder opwekt, overheerst bij DSR juist antipathie jegens de inzender vanwege de gemaakte opmerking.

  Reizen met jonge kindertjes in het openbaar vervoer is een inspannende bezigheid. Een blij kind is al heel wat. Iedere fatsoenlijke ouder doet z’n best en bijgevolg kunnen ordebewakers de boom in. Een prima riposte dus, van de moeder.

  In dergelijke situaties betracht DSR het leven in lijdzaamheid: kennelijk was het nog stil in de coupe, dus heel druk kan het niet geweest zijn. Wie werkelijk rustig wil c.q. verwacht te reizen kan beter een ander plekje zoeken en/of zich wapenen met een white noise koptelefoon in plaats van z’n omgeving proberen op te voeden.
  Eindoordeel: 7 (zegge: zeven)

  Liked by 1 persoon

   1. De Schrijvende Rechter

    Dat kan ook, er zijn meerdere mogelijkheden.

    Maar het arme mens was nog aan het uitblazen – allicht in de weer geweest met buggy en toebehoren, terwijl je ook nog moet opletten dat zo’n kind niet tussen trein en spoor geraakt- in het kielzog van het energieke kindje dat van stiltecoupes nog geen weet heeft.

    En dan meteen vermanend worden toegesproken door iemand die denkt dat de trein een bibliotheek is, asjeblieft zeg! Wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen. Ook voor je rust moet je werken.

    Like

   2. De Schrijvende Rechter

    Dat kind komt net binnen! Geef ’t een koekje en een tablet en je hebt er helemaal geen last van. Nee, de inzender is een zuurpruim, ondanks het ‘vrolijke’.

    Like

 4. De Schrijvende Rechter

  Voor de goede orde: Hendrik maakte een fraaie vergelijking over Ik-jes in het algemeen. HR had echter gelijk wanneer hij betwijfelde in hoeverre HV’s kritiekpunt op dit Ik-je sloeg. Want inderdaad, de vaart zit er goed in. Snel, kort, geen overbodige details. E.e.a. komt dan ook tot uitdrukking in het Eindoordeel.

  Like

 5. De Schrijvende Rechter

  Een mopje dus – ‘zegt de een tegen de ander…’
  Geen idee waar de beschrijving van de dames voor nodig was. En de inzender liep toevallig langs om z’n hond uit te laten ofzo?

  Eindoordeel: 5 (zegge: vijf)

  Like

 6. Hallo, accepteert u, MasterCard, Visa??
  Creditcard is een soortnaam……MC & Visa zijn merken. Er zijn 80.k logo’s in die winkel.Van MC & Visa.
  Wat in der vredesnaam wil inzendster vertellen?
  Oh, het bedrag zo wel eens te klein kunnen zijn. Minimaal vanaf 50 euro, kan. Dan nog …..Waar gaat het over.

  Dit ikje doet me herinneren aan ’n ikje 650 dagen geleden, een ikje speelde in Johannesburg. Mevrouw nam deel aan ’n seminar. Het ging toen over…….even opzoeken,

  Like

 7. De Schrijvende Rechter

  ‘Inbrengen’ klinkt in deze wel management-jargonnerig, vooral als het in te brengende stuk ‘stukje’ dit of dat, maar altijd iets abstracts is.
  De anecdote is zo flauw als een ei; DSR weigert bijna te geloven dat dit echt heeft plaatsgevonden, zeker op Schiphol waar de hele wereld voorbijtrekt.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Like

 8. De Schrijvende Rechter

  Ah – alweer bijna de laatste week van de maand. Dan is de steun opgezopen, moet men zich noodgedwongen met kraanwater behelpen en krijgt Tim van de weeromstuit weer eens een reactie uit z’n vingers.

  Liked by 2 people

 9. De Schrijvende Rechter

  ’t klinkt alsof dit de eerste keer was dat de inzender een Afrikaan van welk slag dan ook in het echt zag en sprak – en dat was dan ook eigenlijk de pointe.

  Hopelijk wordt het thema ‘kwakkelende kindertjes’ volgende week niet verder voortgezet.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Like

 10. Hikje

  Kort Amerikaans

  Ik zoek in de drugstore naar anti-bijtnagellak voor mijn dochter, die alles afgekloven heeft.
  Achter de kassa staat een onafgebroken pratende, grote en gespierde neger.
  Als ik hem naar de nagellak vraag valt hij lang stil. Het is alsof hij in gedachten de mogelijkheden naloopt. Uiteindelijk zegt hij:
  ‘Wel mevrouw, doe me een lol, breng je dochter maar eens hier.’

  Manou Speleman

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    @HR
    Goed gezien, maar het lijkt me logischer om dergelijke opmerkingen op de desbetreffende site achter te laten, anders wordt ’t een zooitje.

    Like

 11. KnipOog

  Het is overal maar kommer en kwel. Niet gek natuurlijk. Het zou idioot zijn als het anders was. Uitkeringstrekkers? Kinderbijslag? Kindgebonden Budget? Opvangsubsidie? Al het geneuk wordt maar onbelast gelaten. En die kutkoters schreeuwen de supermarkt onder. God wat zijn we blij daar aan ontsnapt te zijn. De groeten verder.

  Like

 12. De Schrijvende Rechter

  Inderdaad- sommige mensen kunnen zich beter niet voortplanten, dat is voor alle betrokkenen het beste.

  Maar wie een hekel heeft aan kinderen, heeft in feite een hekel aan zichzelf – en de kindertjes van vandaag betalen de steun van morgen.

  Maar goed, het is een wrede wereld waar die schapen in terecht komen. Daarom vandaag nog Refusal in het kraanwater!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.