25 Responses

 1. De Schrijvende Rechter

  ‘k snap ‘m geloof ik niet helemaal. Enfin, kinderen zijn hinderen volgens Vadertje Kats, die je wel moet zien maar niet horen. Die kinder-Ik-jes vallen weliswaar onder het zien, maar DSR betwijfelt of Vadertje hier nu zo blij mee zou zijn geweest.
  Eindoordeel: 5.5 (zegge: vijfeneenhalf)

  Liked by 1 persoon

 2. Luvienna

  Rechtertje, ik denk dat Jantje bedoelt dat als HIJ dat zegt ipv de leugenachtige kleindochter, er niet nóg een leugentje op de ongetwijfeld lange leugenlijst van de jokkebrok zal worden bijgeschreven.

  Misschien dat er hier een niet-overbodig laatste zinnetje mist.

  Like

 3. De Schrijvende Rechter

  @L
  Zou het? Ik dacht juist dat de kleindochter in plaats van leugenachtig juist te eerlijk zou kunnen zijn, zich haar onvolkomenheden teveel aantrekt en daarom meende geen recht te hebben op appeltaart, hoewel ze daar wel zin in heeft. Opa wil dus pronken met het zuivere kinderhartje.

  Like

  1. Luvienna

   Ik bedacht me dat het ook zou kunnen zijn dat mama de kleindochter vanwege haar leugenachtige reputatie, niet altijd gelooft, dus misschien ook niet als kleindochter zegt dat ze appeltaart heeft gegeten als beloning voor het goed gedaan hebben. Maar opa wordt kennelijk wel op zijn blauwe ogen geloofd, al kan die natuurlijk net zo jokkebrokkerig zijn; blauwe ogen zijn geenszins een garantie.

   Like

 4. De Schrijvende Rechter

  Tikkie nutteloos en cynisch om met veel aplomb de sleutels van een kerk te overhandigen die toch tegen de grond gaat.

  Dat gekerksloop- of omgebouw stemt DSR droevig. Sushi, boeken, studenten, moslims – er zijn geschiktere plaatsen voor.

  Like

 5. De Schrijvende Rechter

  Vroeger

  In een vrij drukke trein zitten moeder en dochter met een hond en twee grote tassen op een vierzitsbankje. Vroeger was alles gezelliger, zegt de moeder. Nu is het ieder voor zich, verzucht ze. „Je hoeft geen hulp te verwachten. In de jaren zeventig was dit niet zo.”

  Dan komt een ouder echtpaar binnen dat wil gaan zitten. De tassen worden aan de kant gezet. Maar de oudere man kan niet tegen achteruitrijden. Zuchtend en mopperend gaan de tassen opnieuw aan de kant. Geërgerd: „Zo goed meneer!?”

  Sarah van Wijngaarden

  Like

 6. De Schrijvende Rechter

  Goede pointe, maar wel op basis van een overtrokken incident. Het ‘geergerd’ had achterwege kunnen blijven; het lijkt wel een aanwijzing voor amateur-blijspelspelers en de combinatie van vraag- en uitroepteken volstaat.

  De ergernis is trouwens niet geheel onterecht: had de oudere heer niet kunnen zeggen waar hij had willen zitten voordat men met tassen en honden in de weer ging?
  Eindoordeel: 6+ (zegge: zesplus)

  Liked by 1 persoon

 7. De Schrijvende Rechter

  Doet me een beetje denken aan een verhaaltje uit ‘James Herriott’ waarbij hij wordt geroepen voor een spoedgeval, de melder rijdt mee en eenmaal ter plaatse blijkt dat er niks aan de hand is, maar men had boerenslim berekend dat de dierenarts goedkoper (‘beterkoper’ zeggen ze in Brabant) is dan de taxi.

  Enfin, de inzender is in ieder geval eerlijk.

  De jolige verteltrant is dit keer op zijn plaats, al is de ontknoping wat houterig.
  Eindoordeel: 6.5 (zegge: zeseneenhalf)

  Liked by 1 persoon

 8. De Schrijvende Rechter

  ‘NRC ontmoet eenvoudige’…..-bareuh-, druipend van de neerbuigendheid: de leeftijd van de cassiere moet worden vermeld (’t lijkt me trouwens dat meer jongeren dan ouderen Engels spreken), er is sprake van een aan ontreddering grenzende verrassing als we moeten afgaan op de tekst die e.e.a. herhaaldelijk onderstreept, de ‘uitsmijter’…. En de pointe is nou niet echt ijzersterk.

  Wat het Aziatische uiterlijk van het klant ermee te maken heeft, is DSR niet geheel duidelijk. De inzender komt allicht uit een klein dorpje waar mensen van elders nog bekijks trekken.

  Een terugval was natuurlijk onvermijdelijk na de niet-onaardige Ik-jes vn afgelopen week, maar dit is wel een erg harde landing.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

  Like

 9. De Schrijvende Rechter

  @HR
  DSR Beeindoordeelt slechts de kwaliteit van het geschrevene, niet het gedrag van mensen.

  En nee, de vlag dekt de lading. Maar schrijf vooral zelf een bespreking van kop tot staart als je denkt dat je het beter kunt.

  Like

 10. De Schrijvende Rechter

  Mogen we het, omdat het weekend is, houden op een kort maar nauwkeurig ‘schamel’, met een minpuntje voor ‘toegesprokene’?
  Eindoordeel: 5- (zegge: vijfmin)

  Like

bij gebrek aan brood eet men korstjes van pasteien

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.