29 Responses

 1. De Schrijvende Rechter

  Die ‘Schmiermann’ kan met een vette bek het raam uitkijken, zoals ze bij ons op het dorp zeggen. De plaatsing van dit Ik-je is het eerste rafelrandje dat, wanneer je eraan gaat pulken, de kale botten toont van wat eerst het bastion van Nederlandse kwaliteitsjournalistiek was.
  Eindoordeel:1.5 (zegge: anderhalf)

  Like

 2. De Schrijvende Rechter

  Jongens, meiden, jonge agenten… grijs haar is een zilverkrans maar oude geesten stinken naar aas. Dit lijkt me d’r eentje om terug te zien bij ‘Wegmisbruikers ‘ wanneer ze wordt betrapt met een slokkie op na de derde helft.

  ‘Veterin’ als vrouwelijke tegenhanger van veteraan is aardig; de pointe zelfs voor een Ik-je anno 2018 zwak.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

  Like

 3. De Schrijvende Rechter

  Zeggen 14-jarigen echt “in vredesnaam”? Hebben ze dat ooit gezegd? Voor de rest.. ach…het past wel in de NRC-sterfhuisconstructie -flauwe glimlachicoon-
  Eindoordeel: 5.5 (zegge: vijfeneenhalf)

  Liked by 1 persoon

 4. De Schrijvende Rechter

  Tv

  Er is niet voor niets een protestdag van de wijkverpleging. Binnen altijd te weinig tijd moeten er allerlei taken worden verricht.

  Doodmoe verlaat zuster Rita dan ook in de avond ons pand. Wij zijn voor haar vandaag het laatste adres.

  „En Rita, nu lekker lui thuis op de bank een beetje bijkomen en tv-kijken?”

  „Nee mevrouw, daar ben ik dan te moe voor. Ik ga wel op de bank liggen hoor, maar daarna kijkt de tv alleen naar mij.”

  Nelly Krapman

  Like

 5. De Schrijvende Rechter

  Een negentiende-eeuws dialoogje tussen dienstmeid en Mevrouw, voor het laatst opgevoerd in ‘Swiebertje’. Mevrouw gaat ervanuit tutoyerend vanuit dat de horige lekker wezenloos gaat luieren, de verpleegkundige spreekt Madame netjes aan met ‘u’.

  Wie is de inzender eigenlijk? Er wordt gesproken over een pand, maar de wijkverpleging is toch bedoeld voor particulieren? En de opening met het bruggetje naar de actualiteit komt verder niet terug in het verhaal.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Liked by 1 persoon

 6. De Schrijvende Rechter

  Case in point: https://www.homecinemamagazine.nl/2015/02/smart-tvs-en-privacy-luistert-samsung-mee-wanneer-je-tv-kijkt/:

  De volgende alinea komt uit de voorwaarden die op Samsung smart tv’s, uitgerust met stemherkenningssoftware, gevonden kunnen worden.

  Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition.</i>
  

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    Een bedrijf als Samsung is trouwens verre van onnozel als het om dit soort dingen gaat. Verontwaarding? Dacht het niet – de verkoopcijfers lijden er niet onder en ze zijn niet de enigen.

    Like

 7. De Schrijvende Rechter

  Het getuigt van onfatsoen om uberhaupt zo’n privacyschendend apparaat te maken, en dat in de kleine lettertjes weg te moffelen maar nog zorgwekkender is de onnozelheid van types als HR. Het toont maat weer eens aan dat we in Nederland ook een Piratenpartij in de Tweede Kamer nodig hebben.

  In de analoge wereld zit het wel snor met onze grondrechten, maar digitaal zijn ze niet gegarandeerd. Dit moet voor het voetlicht, net als het milieu door de Groenen in de jaren tachtig.

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    Pardon, het verwijt van onnozelheid was niet persoonlijk bedoeld, maar een uitdrukking van mijn ergernis en bezorgdheid van het gros van de bevolking van niets om privacy geeft (‘ik heb niks te verbergen’ dat soort praat), ondertussen het Big Data monster voederend, waarvan de gevolgen nog niet zijn te overzien, zodat voorzichtigheid is geboden.

    En waarom zou je e.e.a. relativeren? Bedrijven zijn al beboet voor dit soort praktijken – het is dus niet OK. Wat mot dat uberhaupt, een camera op je gericht door je TV – daar koop je zo’n ding toch niet voor?

    Like

 8. De Schrijvende Rechter

  Steekt een NRC-lezer eens de neus buiten de deur, afgezien van de supermarkt, loopt het ze meteen dun door de broek. ‘Stevige’ mannen, die ‘bulderend’ lachen, Engels met een accent… it is me something.

  Waren ze misschien ook ongeschoren, met dikke knevels, en zakmessen om hun vettige knoflookworsten te snijden? Zagen we daar een fles slivovitsj?

  Had liever eens gevraagd wat ze van Den Haag en wat daar gebeurd vonden. Het zal allicht geen politiek-correct verhaal geweest zijn, maar het lijkt me interessanter dan wat het krantje oplepelt.

  Gelukkig is het goed afgelopen, al zullen deze Brabantse heikneuters waarschijnlijk nooit meer naar een land afreizen waar de ANWB-hulpcentrale geen vestiging heeft.
  Eindoordeel: 4.5 (zegge: viereneenhalf)

  Liked by 1 persoon

 9. De Schrijvende Rechter

  Het zal wel cynische humor zijn – Den Haag dat kennen we wel -dikke grinikicoon- . En ze zullen het angstzweet wel geroken hebben.

  Of 1) ze verkneukelden zich in al die Kroaten die ook levenslang hebben gekregen 2) in de berechting van de Serviers die men achteraf zeer terecht vindt – maar beide opties lijken me onwaarschijnlijk.

  Like

 10. De Schrijvende Rechter

  Tijgers

  Ik sta voor het leeuwenverblijf in Artis en word aangesproken door een man.

  Hij vraagt waar hij de tijgers kan vinden.

  Ik antwoord dat er geen tijgers zijn in Artis.

  Hij kijkt even beduusd, maar zegt dan stellig: „Dan vraag ik het wel aan iemand die het wel weet.” En loopt weg.

  Katinka van den Brink

  Like

 11. De Schrijvende Rechter

  Kijk, dat is nou in al zijn eenvoud een Ik-je zoals DSR ze graag ziet: een alledaagse ontmoeting, lekker droog en to the point geschreven, als is de laatste regel op het randje, met een doorbrekende glimlach om mond en lippen, om maar eens in het weeeige NRC-besprekingsjargon van weleer te spreken.
  Eindoordeel: 8 (zegge: acht)

  Liked by 1 persoon

Tegen de maan zien te pissen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.