55 Responses

   1. Indra

    Inderdaad, zeer auw voor de schrijver. Althans, als hij de 65 nog niet gepasseerd is, maar wat een geslaagd ikje is dit eindelijk weer eens! Heerlijke dosis zelfkritiek én de lef om dit te publiceren!

    Geliked door 2 people

  1. Indra

   Ik zou graag mijn ongelijk bekend hebben, Zebedeus, al was het alleen al als lichtend voorbeeld voor jou, maar “lef” is zowel mannelijk als onzijdig. Maar zo staat het ongetwijfeld niet in jouw woordenboek…

   Geliked door 1 persoon

   1. Thaddeus Plomp

    Is juffrouw L. dan werkelijk van mening dat het ook hetzelfde klinkt? Nu we toch de keuze hebben, naar uw mening, dan ligt ‘het’ lef toch veel natuurlijker op de tong, dunkt Thaddeus Plomp.

    Taal, juffrouw L., is meer dan uw papieren werkelijkheid. Het is schoonheid en elegantie.

    Welzeker, stoomfiets, bolderkar en stinkende oldtimers brengen ons allemaal ter bestemder plaatse, maar waarom niet, indien mogelijk, gekozen voor een vliegend tapijtje? De taal geeft ons met elk woord dat we kiezen een dergelijke rijke keuze.

    Like

   2. Indra

    “TeR bestemder plaatse: weet je dat wel zeker, oubollige, zeurderige leuterkont? Jij hebt het ongetwijfeld ook altijd over teN allen tijde ipv te allen tijde…

    Maar laten we verstandig zijn, Roos, en verder sowieso niet reageren op de altijd negatieve commentaren van dit onuitstaanbare mannetje. Dit is in ieder geval mijn laatste reactie op hem.

    Like

 1. Thaddeus Plomp

  Ja juffrouw Indra, Thaddeus Plomp weet het zeker. Uw variant wordt eveneens als correct beschouwd.

  Jammer dat de stemming, zeker bij Meneer Rozenwater, niet staat naar nadere bespiegelingen over het fijne spanningsveld tussen regels en esthetiek. Wat te kiezen wanneer er meerdere mogelijkheden zijn, het is misschien wel de interessantste vraag van allemaal.

  Wie geen gelijk wil hebben, heeft uiteindelijk gelijk, zo dunkt Thaddeus Plomp. Rechtlijnigheid valt te prijzen, maar Jede Konsequenz führt zum Teufel. Dat zou onze gastheer toch moeten weten

  Like

 2. Indra

  Roos, ik vrees dat je een roepende in de woestijn bent…

  Zie je het mannetje voor je? Met een loupe al hijgend speurend naar eventuele spel- of stijlfoutjes, waarmee hij dan weer zijn medereageerders lastig kan vallen…

  Je zal maar weinig nuttigs te doen hebben in het leven. 😉

  Geliked door 2 people

 3. Thaddeus Plomp

  Thaddeus Plomp heeft toch werkelijk geprobeerd om tot een hartelijk, open gesprek te komen door een taaleigenaardigheid aan te kaarten en die vervolgens te plaatsen in een bredere beschouwing.

  Thaddeus Plomp kan er toch ook niets aan doen dat het gezelschap hier altesaam de voorkeur geeft aan, vergeef me de kruidige uitdrukking, mierenvrijen?

  Enfin, dat laat onverlet dat Thaddeus Plomp iedere dag weer aanvangt met het nastrevenswaardig motto van alzovele oudervaders: “Weest een zegen!” Met een milde glimlach, voegt Thaddeus Plomp daar dan zelf aan toe.

  Like

 4. Thaddeus Plomp

  ‘Berend Botje ging uit varen, met een scheep naar Zuidlaren. De weg was recht, de weg was krom. Nooit kwam Berend Botje weerom’.

  Wat leert ons nu dit bekende kinderliedje?

  Dat er op het water kennelijk rechte en kromme wegen zijn, hetgeen Thaddeus Plomp altijd als hoogst merkwaardig is voorgekomen.

  Verder dat Berend Botje kennelijk niet scheep ging in een kofschip. Want hij kwam nooit weerom, terwijl kapitein Bint als ware hij een beurtschipper hier zijn ondanks met regelmaat met ‘het’ kofschip voor anker gaat.

  En tenslotte mogen we uit de gebeurtenissen van alledag afleiden dat ook juffrouw Indra eerder veerpont verkiest dan de kaapvaarder. Ze heeft nog geen afscheid genomen van Thaddeus Plomp of ze staat alweer voor zijn neus.

  Gelukkig maar. Zo houden de mensen malkander scherp.

  Zo, en dan is Thaddeus Plomp wel eens benieuwd of er iemand zijn exegese van oud-vaderlandse kinderliedjes, met dit blogje hier als toepassing kan evenaren – hetgeen hem overigens welkom zou zijn, want een dergelijk leuk stuk zou een genoegen zijn om te lezen bij de warme kachel.

  Like

 5. Thaddeus Plomp

  Lezen staat vrij. Niks is verplicht.

  Thaddeus Plomp bekijkt hetgeen passeert op ’t internet ook altijd maar met een lodderig oog. Op de achterkant van de hagelslag treft je ’t vaak interessanter aan -maakt lodderig-begrijpend knipoogje-

  Like

 6. Thaddeus Plomp

  Thaddeus Plomp vraagt het niet voor zichzelf hoor, maar zou aan de oproep van Meneer Rozenwater om iets leuks te doen, tegemoet kunnen worden getreden door een Reageerder van het Kwartaal-verkiezing te organiseren?

  Like

 7. Indra

  Nee, Roos, je begrijpt me verkeerd. Je hoeft van mij helemaal niks te censureren, maar ik heb geen zin meer in dat constante gezuig, de betweterigheid, dat ouderlingentoontje etc.

  Het voegt, wat mij betreft, heel weinig toe en het maakt het er hier niet gezelliger op.

  Maar uiteraard is dat geen reden voor censuur. Ik geef alleen mijn mening.

  Like

 8. Thaddeus Plomp

  Thaddeus Plomp is volkomen met juffrouw Indra eens: ouderlingentoontjes zijn niet te harden!

  Bij de diakenen hebben we daarentegen altijd vrolijkheid, met een sigaar in het hoofd, de kleine glaasjes onder handbereik, zo af en toe een gezellige avond met een kommetje slemp en een voordracht….

  Thaddeus Plomp geeft toe wel eens stevig door te hebben moeten lopen om nog voor de papklok thuis te zijn!

  Like

   1. Indra

    Uiteraard Luvienna. Met twee uitgespaarde vierkantjes, waar tegenwoordig vaak doodzieke, mottige buxushaagjes proberen te overleven. 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.