81 Responses

 1. De Schrijvende Rechter

  Schrikdraad

  Zomeravond in Artis. Ik aanschouw een tafereel waarbij een moeder tekeergaat tegen haar dochtertje. Het kind heeft zojuist een schok van schrikdraad gekregen. Op luide toon wijst de moeder haar op het bord dat je het schrikdraad niet mag aanraken. Als de moeder even later langsloopt, lees ik de tekst op de T-shirts van haar kinderen, die zij naar ik aanneem zelf voor hen heeft uitgekozen: rules are there to be broken.

  Pieter Hornsveld

  Like

 2. De Schrijvende Rechter

  Vorige week Wifinetwerknamen, en nu t-shirtspreuken om de clou krampachtig rond te krijgen. -zucht-

  De schrijfstijl weerspiegelt de stijfheid van de pointe. Dat aanschouwen van het tafereel zal wel grappig bedoeld zijn, maar bewaar dat liever voor de voordrachtsavond – bij het Ik-je spreekt de anecdote, al is het in dit geval eerder zachtjes fluisteren. Vervolgens krijgen we een overdadig gebruik van ‘moeder’, waarbij de schrijver zich uiteindelijk tegenspreekt. Hij leest de tekst immers wanneer de kinderen, niet de moeder, passeren.

  En als uitsmijter het ‘die zij naar ik aanneem zelf voor hen heeft uitgekozen’…. is het niet om laaiend van te worden, mensen? Het is lelijk, suggereert een super-pedante eigen schuld dikke bult-pointe en het zou er maar zo eens grandioos naast kunnen zitten. Bij jonge kinderen worden ouders vaak overstelpt met kleertjes van familie en vrienden. Nu hoeven ze natuurlijk niet alles aan te laten trekken, maar een greep uit de goede gaven is makkelijk gedaan als de wasmachine al vol zit en het verder toch niet veel uitmaakt wat de kindertjes dragen, bv. tijdens een dagje ravotten in de dierentuin.

  DSR wenst de inzender een gezellige tocht naar de supermarkt oid met een (klein)kind dat zich hysterisch op de grond werpt. Moge er een Ik-jesschrijver onder het afkeurend toekijkend publiek zijn.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

  Like

 3. De Schrijvende Rechter

  Varkensstal

  Op zondagochtend lees ik aan de ontbijttafel de weekendeditie van NRC. Ik ben aangekomen bij het artikel over de brand in de megastal in Erichem. Alle 20.000 varkens vonden hierbij de dood.

  Mijn gedachten dwalen af. Ik probeer me voor te stellen hoe groot dat bedrijf moet zijn geweest. En hoe de varkens er gehuisvest waren. Vast niet veel persoonlijke ruimte, vermoed ik. Hebben ze trouwens geleden, heeft de brandweer ze horen schreeuwen?

  Aan het eind van het artikel gekomen, valt mijn oog op de advertentie die onder aan de pagina staat. ‘Van der Spek Uitvaart. Uiterst persoonlijk’.

  Marga Sutherland

  Like

 4. De Schrijvende Rechter

  ‘Mijn gedachten dwalen af’….-zucht-.

  Zoals Helmuttt Schmidt al zei dat politici die lijden aan visies zich meteen bij een dokter moeten melden, zo zou iedereen die een Ik-je schrijft even de pen moeten neerleggen wanneer hij merkt dat zijn gedachten afdwalen, om deze pas weer op te nemen als het weer beter gaat.

  Het gevalletje van vandaag toont maar weer eens aan dat, hoewel je in gelul niet kunt wonen, je er wel uitstekend een krant mee kunt vullen. Begin liever een apart rubriekje ‘Opgemerkt, c.q. bijmekaargeassocieerd door de lezer’ in de beste traditie van ‘Ook dat nog’.
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

  Like

   1. De Schrijvende Rechter

    ’t scheen nog een heel gedoe te zijn geweest, met de helft via z’n copper-bronze budget card en wat contanten en nog een pair airmiles. We hebben het echter niet aangenomen, zodat de obers van het Pothuys een flinke fooi hebben gekregen. Niet dat ze met de krant van vandaag op de foto wilden, trouwens.

    Like

 5. Maar wel met bezchermend schoeizel. Het lijkt wel winter. Maar inderdaad: een gewaarschuwd mens, en zo.
  Ik hoop dat jullie zonder kleerzcheuren uit elkaar gaan.

  Zooo jammer dat ik er – alweer – niet bij kon zijn.
  Volgende keer een beetje dichter bij mijn huis?
  Als ik dat nog es mee zou kunnen maken…

  Liked by 1 persoon

 6. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Op dit moment staat DSR nog open voor elk aantrekkelijk bod. Niet alleen het geld is belangrijk, maar ook een goede behandeling.

  Jouw vroege plaatsing van het Ik-je is een positief signaal. Blijf je best doen, je bent nog in de running!

  Like

 7. De Schrijvende Rechter

  Dat is een hele aardige pointe en gezien de lastige taak dit mini John Lanting-tafereeltje om te zetten in dragelijk proza heeft de inzender zich redelijk geweerd.
  Eindoordeel: 7 (zegge: zeven)

  Like

 8. Luvienna

  Dat zijn mooie foto’s, HeRoWa, en wat een heerlijk inzichtelijk bonnetje. Jammer dat je je horloge vergeten hebt, die heb ik als dank voor het aangenaam verpozen aan de ober gegeven, vind je niet erg toch?

  Zullen we een wedstrijdje/poll houden wie wat gegeven heeft en welke elegante onderdanen van wie zijn? Zeggen we niet dat we stiekem de ober erbij hebben gezet.

  Like

 9. hert

  Dat Mephisto een schoenenmerk is, weet allen de eigenaar. En er is maar een eigenaar die kiest voor een merk van die naam. HR zou het kunnen zijn, maar die was druk bezig met ondertafelfotografie. Ergo: niet de ober, maar DSR past de schoen.

  Liked by 1 persoon

 10. De Schrijvende Rechter

  ’t is wel attent hoor, even een berichtje plaatsen om een foto waar anderen ook belang in kunnen stellen met een paar woorden onder de aandacht te brengen. Maar zien is begrijpen, zeker met dit soort dingen.

  Was er nou maar een maniertje om iemand rechtstreeks door te geleiden naar een foto, met 1 druk op de knop als het ware…..

  Like

 11. De Schrijvende Rechter

  Knieën

  Het begon ooit met de bekentenis dat er een leesbril nodig was, of dat er een stifttand of een brug geplaatst moest worden. In gesprekken met familieleden en vrienden ging het een paar jaar later al over staaroperaties, of over het nut van gehoorapparaten. Maar nu zijn we kennelijk in een nieuwe fase beland. Gisteren sprak ik een vriend die ik een tijdje niet had gezien. Hij opende de conversatie met: „Zeg, hebben jullie je eigen knieën nog?”

  Martin van der Jagt

  Like

 12. De Schrijvende Rechter

  Tsja, dat de ouderdom met gebreken komt, is DSR afgelopen dinsdag wel weer duidelijk geworden. Bij elkaar opgeteld kunnen APD, HR en L. alleen maar onbekommerd met hun oren flapperen.

  Kortom, het had niet in de krant gehoeven, en dan is het ook nog eens zo stijf als een gipspoot geschreven (‘Hij opende de conversatie…’).
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Like

 13. Gravatarmysterywoman

  Van wie zijn die blote benen op de foto toch? Had je, als de jongste van het gezelschap, je korte broek met gespjes aan, DSR?

  Of was er behalve Luvienna nog een aardige dame aanwezig, met een kort rokje aan?

  Liked by 1 persoon

   1. Wat een onzin. Het was (en is nog steeds) een gitaartje. En de Ecco-schoenen zijn van mij. Al sinds jaar en sinds dag is dat mijn merk en ik wil niet anders. Ik heb een verzameling waar Imelda Marcos een punt aan kan zuigen.

    Like

 14. Gravatarmysterywoman

  By the way, Bas, ik zag dat je gisteren 40 geworden bent, net als DSR 😉 Nog gefeliciteerd, hoor. Anderen hebben inmiddels mijn felicitatiedienst overgenomen, maar dit moet me toch nog even van het hart. En ik zag ook nog een heel klein flitsje van die lieve Plopje.

  Like

 15. De Schrijvende Rechter

  Vriendje

  Donderdag marktdag. Ik probeer geen week over te slaan. Met plezier struin ik langs de kramen. Allemaal biologische producten. Ik werk m’n boodschappenlijstje af. Als laatste ga ik naar de stand met kaas. Met de eigenaresse heb ik inmiddels een band en meestal kletsen we honderduit. Ook vandaag. Als er een nieuwe klant komt zegt ze tegen me: „Effe die mevrouw helpen hoor, want je weet: ieder tientje is m’n vriendje.”

  Kitty van Vlaanderen

  Like

 16. De Schrijvende Rechter

  ….en op de markt is je gulden een daalder waard, asjeblieft zeg! -zucht-

  Als de pointe werkelijk de jolige uitdrukking van de marskramer is, dan ontbreekt het zowel inzender als redactie aan ieder kritisch vermogen. Kennelijk komt geen mens meer buiten de deur en is elke interactie met een medemens vermeldenswaardig. Rond 2020 het eerste Ik-je over iemand die werd gegroet door de buurman.

  DSR hoopt dan ook dat de inzender een schrijnender clou voor ogen had: de jarenlange band en het gezellige geklets waren niets anders dan commerciele smeerolie. In dat geval is de bedoeling van inzender ondergesneeuwd door het oeverloze gekeuvel in de intro (‘allemaal biologische producten’– wil je een medaille oid?) en onvoldoende uitgewerkt in de conclusie.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

  Liked by 1 persoon

   1. Gravatarmysterywoman

    RidB

    Nee, DSR is op 15 maart jarig. En het was een grapje dat Bas even oud is als hij. Dat zou Bas vast wel willen. Mijn formulering was niet goed. Maar DSR is wel 40.

    Like

 17. De Schrijvende Rechter

  @RIDB
  Hartelijk dank voor de warme woorden! Een doeltreffend tegenwicht tegen de soms kille behandeling die DSR door het blogbeheer, hier en nu zelfs op andere sites, ten deel valt.

  I. heeft gelijk over DSR’s verjaardag. Maar het is de eerste vrijdag van de maand en DSR weet dat er dan in vele huisgezinnen in den lande rond de middagboterham even wordt stilgestaan bij DSR’s laatste verjaardag en afgeteld naar de volgende.

  Like

   1. Rechterinnetje in den Belgenlande

    Geachte Heer Rozenwater,

    Bij uw laatste opmerking past de evergreen riposte van Harry Truman: if you can’t stand the heat, then get out of the kitchen.

    Uw bezoekers kunnen heus wel voor zichzelf opkomen, dank u.

    Hartelijke groet,
    RidB

    Like

 18. De Schrijvende Rechter

  De gedachten van driejarigen illusteren veelal de onwetendheid van de spreker. Dat geeft niet, men loopt nog niet zo lang mee en moet nog veel leren, maar de enige reden waarom volwassenen driejarigen citeren, is het eventuele schattigheidsgehalte.

  Aangezien er aan schattige kinderopmerkingen geen gebrek is in de wereld, en ze doorgaans weinig praktisch nut hebben, was altijd een goede gewoonte ze buiten de Ik-jes te houden. Nu hieraan helaas niet de hand aan is gehouden, lijden de Ik-jeslezers onder de onvermijdelijke nadelen: de kinderstem is slechts gebruikt om de gedachtentjes van een volwassene in de krant te krijgen. DSR zou zeggen: koop een printer mooi papier, een grote koelkast, een doos magneetjes en leef uzelve uit in de beslotenheid van de huiselijke kring!
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

  Like

 19. De Schrijvende Rechter

  @HR
  De kille behandeling bestaat ujit het kweaadspreken over DSR op het APD-blog. Je formulering daar is hoogst speculatief. Een dergelijke campagne komt het vertrouwen om hier mn verhalen weer te publiceren niet ten goede.

  @RidB
  Da’s waar, van dat voor zichzelf opkomen, hetgeen trouwens ook voor DSR geldt -milde glimlachicoon-

  Like

 20. De Schrijvende Rechter

  @HR
  -DSR verwijst naar een overzichtsartikel uit 2007 van de toenmalige NRC-Ik-jesredacteur, die met goede redenen uitlegde waarom kinder- en ziekte-Ikjes in principe niet voor plaatsing in aanmerking komen. Ach-ach, wat is dat daar de klad in gekomen!
  -Op APD.com schrijft je dat Plopje ‘vast’ is afgeschrikt door DSR. Met dat ‘vast’ neem je zelf al een slag om de arm en voor de rest is het kwalijke speculatie. ‘Tatcher en Reagan komen ook niet meer’ Vast vanwege DSR!’.
  Zo zijn de heksenverbrandingen ook begonnen.

  Like

 21. De Schrijvende Rechter

  -Herstel: ‘ongetwijfeld’ schrijf je over Plop ipv ‘vast’, een veel sterkere term. En dan ook nog die hatelijke kop van laatst… Nee, er wordt stemming gemaakt tegen DSR.

  Als je het mij vraagt pure intimidatie omdat DSR aanbiedingen tot samenwerking met andere partijen in ieder geval aanhoort.

  Like

 22. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Aan ‘heel persoonlijke’ getuigenissen die geen mens kan controleren heeft DSR geen boodschap. Zo kun je wel van alles voor de vuist weg beweren wat in je straatje te pas komt. Het is ongepast, zowel naar P. als als naar DSR.

  Bovendien heeft DSR P. altijd met rust gelaten en is het feit dat DSR weer op pd.com reageert een bewijs van de verbeterde verstandhouding. Op P.’s laatste reactie heeft DSR uberhaupt niet gereageerd.

  En zo ben jij er de schuld van dat Plopje allicht buiten zijn wil in een controverse wordt gemengd. Je bent slecht bezig, HR…

  Like

  1. Henk Verhoeven

   DSR, het is algemeen bekend dat HR opportunistisch is. Onze blogbaasje

   sjoemelt met verkiezingsuitslagen (Reageerder van het Jaar),
   voert oncontroleerbare steun(verklaringen) aan (Mei-Lan, Plopje),
   knipt en plakt in winnende koppen (AVV),
   stelt al modererende niet te modereren, en
   gebruikt zijn eigen selectieve geheugen als OerBron der Feiten.

   Neem hem eens met een schep zout. Beter: lach om de streken van een zestigjarige die nog altijd graag een korte broek wil dragen.

   Like

 23. Gravatarmysterywoman

  2007! Goeiedag, zeg. Is DSR al zó lang zó nuttig bezig voor de mensheid? Is het dan niet ongelooflijk laks van ons dat we hem nog nooit hebben voorgedragen voor een lintje.
  Laten we ons collectief schamen.

  Like

  1. Luvienna

   Tuttut, nergens voor nodig, die man bulkt al van de zwaar vergulde lepeltjes, hij is er een lucratief handeltje mee begonnen, verkoopt tegen woekerprijzen hele voorraden aan ene heer B.v.V. te Z.

   Like

   1. Gravatarmysterywoman

    HR: iemand die zich al een kwart(!) van zijn totale leven zó inzet voor de gemeenschap kan mij niet genoeg gesterkt worden in zijn grootheidswaan.

    Like

 24. De Schrijvende Rechter

  @HV
  Ja, dat snapt DSR zelve ook wel. Niets nuttelozer dan een zijlijner die e.e.a. eventjes uitlegt aan de directbetrokken.

  Wie was u ook al weer?

  @GMW
  Dat zou pas vanaf het twaalfeneenhalfjarig jubileum passend zijn, maar dan moet je nu al wel beginnen. Is er al een Comite van Goede Diensten? Zo’n procedure is niet te onderschattten.

  Like

 25. Gravatarmysterywoman

  Henk, eigenlijk reageren we hier allemaal anoniem, want niemand gebruikt zijn eigen naam. Dus u evenmin, tenzij Henk Verhoeven uw eigen naam is. Maar dan was deze naam, lijkt me, al eerder opgedoken.

  Like

  1. Henk Verhoeven

   GMW, met anoniem doelt u op anonimiteit in een betekenis waarin de identiteit van een persoon niet bekend is of als hij die niet bekend wenst te maken. Ja, dat geldt voor ons allemaal. Het gebruik van anoniem of Anoniem op dit blog kwam mij voor als zijnde in een betekenis van ‘zonder naam, ongenoemd’. En ook dit geldt voor (bijna) iedereen op dit blog. Ik wissel weleens van naam (zoals meer mensen op dit blog en elders doen) en ben daarom nog niet anoniem, als u begrijpt wat ik bedoel. Afijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.