Hier komt eventueel een (psychologisch) portret van De Schrijvende Rechter

Het psychologisch portret van de buurman moet nog maar even op zich laten wachten. DSR is natuurlijk een veel interessantere persoonlijkheid. Die komt dus eerst aan de beurt. Gaan we allereerst analyseren.

Jammer dat zijn verhalen als studiemateriaal niet meer online staan.


Ieder portret van DSR ook, in welk (gepoogd) genre dan ook, kan de lezers alleen maar tot lering strekken, met name de kleine Rechters en Rechterinnetjes in het land, die ook met de grote vakantie in het vooruitzicht gewoon hun best op school moeten blijven doen.

Het valt overigens niet uit te sluiten dat HR a la Trump z’n keutel intrekt, want hij kan slechts met een uitstekend werkstuk op de proppen komen om niet af te gaan als een gieter.

Allerhande bedrijvigheid hier maar niet het aangekondigde portret van DSR…..zoals door dezelve gisteren al voorspeld.

Nou ja zeg, eerst je verontwaardiging uitspreken over het aangekondigde APD portret (met een diepteanalyse van APD zijn karakter) en nu kun je niet wachten op eenzelfde portret van jezelf.
Je hebt er duidelijk zin in maar het wordt geen lofzang en in je enthousiasme verlies je iets belangrijks uit het oog: het persoonlijke van zo’n portret. Als een dergelijk portret openbaar wordt gemaakt zal dat botsen met jouw hang naar privacy (die hang bleek zeer recent nog met de H.H. affaire en het fel protesteren toen een onschuldig zinnetje uit een persoonlijk email werd geciteerd).

Een voorbeeldje. Het is algemeen bekend dat DSR een stuk jonger is dan zijn ouwelijke inborst doet vermoeden. Die ouwelijke inborst en herkomst zal zeker in het portret aan de orde komen. DSR was namelijk op zeer jonge leeftijd al een wies bunke. Ging in gebed voor, bad het Onze Vader feilloos, trok liever met volwassenen op dan met zijn leeftijdsgenoten, ruziede in de tempel met de farizeeërs en de tollenaars, was een ‘pain in the ass’ voor dominees en diakenen.

Dat heeft zijn karakter gevormd en vanuit die jeugdervaring valt zijn huidige gedrag goed te verklaren. Maar hoever mogen we gaan in dat verklaren en wordt het dan niet te persoonlijk? Dat is een hele goeie vraag en DSR zou daar toch beter in alle ernst rekening mee moeten houden.

Ik ben nu wel benieuwd naar het psychologisch portret van ons rechtertje.

Nog een vraagje: je zegt dat DSR’s omgang met religiegerelateerde zaken zijn karakter hebben gevormd. Is het niet andersom? Dat zijn karakter zijn omgang met religiegerelateerde zaken heeft bepaald?

Dat is een hele goeie vraag, het kip en het ei probleem maar het zal wel weer een samenspel van factoren zijn.

Een twistziek karakter komt alleen tot volle wasdom in een omgeving waar dat twistzieke beloond wordt. Mijn inschatting is dat de dominees en diakenen het DSR-hummeltje geregeld achter het behang wilden plakken maar hem toch ook beloonden. Bijvoorbeeld door een twinkeling in de ogen.

“In de reacties kan dan eenieder zijn mening over De Schrijvende Rechter geven.”

Kijk, daar komt het misselijke aapje uit het vieze mouwtje. HR is en blijft nu eenmaal een schavottenbouwer, net als met zijn beruchte haatpoll ‘Zullen we DSR eens lekker wegpesten” destijds.

Wie een verhaal indient, verheugt zich op een kritische bespreking van het geschrevene, opmerkingen over stijl en opbouw etc. Maar HR maakt er het liefst een DSR-bespreking van. Typisch voor deze stoker met een grote mond die desondanks zelf het liefst op de achtergrond blijft en nooit zijn nek uitsteekt, zelf niet als z’n eigeb blog door trollen wordt overlopen.

“Zou jij bij HR onderduiken?” zou een prima thema voor een polletje zijn.

Wat een ongelooflijke onzin! Een mening hoeft niet perse negatief te zijn, kan ook heel positief zijn.

Schavotbouwer, wat een aperte nonsense.

“Zou jij bij HR onderduiken?” zou een prima thema voor een polletje zijn.
Here we go:

https://linkto.run/p/R4VKHOHJ

Voorlopig duikt de meerderheid zonder problemen bij HeRoWa onder.

Mijn voorkeur gaat uit naar een portret door jou. Hoe ongetwijfeld goed bedoeld ook, een apart draadje “Wat vind jij van De Schrijvende Rechter zou inderdaad tot een ‘5 ballen gooien voor (g)een cent’ kunnen verworden. Bovendien kan iedereen sowieso al zijn mening over wie dan ook geven.

Een meerderheid zou bij HR onderduiken? ’t is fifty-fifty. DSR zou er niet trots op zijn.

Met dat onzin-nonsense-geroep van HR leek het alsof APD weer eventjes terug was -milde glimlachicoon-

DSR kan wachten tot de laatste dag op dat portret, die kant zal het wel opgaan. Hij wilde slechts het verschil tussen je woorden en (gebrek aan) daden aan de dag leggen.

Allemaal interesante dilemma’s die je aandraagt als portretschrijver, maar een beetje voorbarig en niet bijster interessant. DSR valt bv. ook geen klanten lastig met het wordingsproces zijner eindprodukten. We zien met belangstelling hoe je uiteindelijk te werk zult gaan, misschien.

Mocht het je plan zijn om, zoals je hierboven doet, slechts DSR’s eerdere Verhalen op te warmen, dan zou je je nog eens kunnen overwegen wat je denkt te kunnen toevoegen.

Kom op, uit alles blijkt dat je verlangt naar een karakter-uitbening/duiding. Mensen zijn ijdele wezens, je kunt ze niet blijer maken dan met wat aandacht.

Het blijft vreemd hoe je uiterst laconiek voorbijgaat aan het grootste dilemma van de portretschrijver (terwijl ik nog zo benadruk dat je daar rekening mee moet houden). Er is publieke informatie en er is informatie die mij via persoonlijke email of directe gesprekken bekend is geworden. Dat is allemaal moeilijk meer te scheiden en voor je het weet noem ik iets wat jij absoluut niet publiekelijk wil maken.

Denk daar nu maar eens goed over na voor we verder gaan met dat psychologisch portret van jou.

38 Responses

 1. Indra

  Denk je nou echt, Roos, dat dergelijke lappen tekst veel publiek gaan trekken of méér publiek dan het theekransje van ca 10 mensen, dat hier aanwezig is? Ik hoop binnenkort weer aan het werk te gaan en er géén tijd voor te hebben! 😉 En mijn mening over DSR houd ik liever voor mezelf…

  Like

 2. Saskia

  He, twaalf stemmen vóór HR in het laatste uur. Die HR toch … Juist met dit soort malafide gedrag onderstreep je de mening van (voor de malversatie) twee-derde van de stemmers dat zij niet bij jou zulln onderduiken.

  Like

   1. Saskia

    Zelf niet frauderen, is dat wat?

    Nu stel je dat er van de andere kant wordt gefraudeerd. Door wie dan? Uit de tijdlijn kun je niet opmaken dat er ‘van de andere kant’ wordt gefraudeerd. En je geeft geen bewijs. Je geeft wel een brevet. Aan jezelf. Een brevet van onvermogen. En een inkijk in je inborst. Amen!

    Like

   2. Saskia

    En twee ‘nee’ bij ‘Other’ zijn ook veranderd in ‘ja’. Zie de opmerkingen bij ‘Other’. Dat kun jij alleen hebben veranderd … Zoals DSR stelt, “Qua tegenvallen stellen HR’s projecten nooit teleur.” #alternativefacts #kellyanneconway

    Like

   3. Saskia

    Van ‘Hoi lieve Sas’ naar een ad hominem binnen het uur, hihi. Wat vindt Heer Rozenwater het onverdraaglijk dat een meerderheid niet bij hem zou onderduiken … Hij is in dit opzicht net als de boze buurblogbaas, hihi.

    Like

 3. De Schrijvende Rechter

  En weet te hoog gegrepen. Qua tegenvallen stellen HR’s projecten nooit teleur.

  Als hij inderdaad niet meer kan, dan selectief reacties copy-pasten en het portretteren beperkt tot schamper commentaar, dan kan hij dit topic maar beter verwijderen.

  Like

 4. De Schrijvende Rechter

  Alles heeft z’n tijd. Anno 2018 ligt het kennelijk op DSR’s pad om dit margeblog een beetje op te peppen. Marga Bult schitterde ook lange tijd op het nationale toneel en is inmiddels alweer jaren presentatrice bij RTV Oost. Ze lijkt me er niet minder gelukkig om.

  HR komt er inmiddels achter dat ie zichzelf in een hoek heeft geschilderd met z’n portretproject. Niet omdat het onmogelijk zou zijn, maar omdat het zijn bepaald niet oneindige talenten te boven gaat. En dan moet DSR hem nu zeker uit de brand helpen? Dat zal ‘m gedacht wezen. Hij begon eraan, hij ziet maar hoe ie het al dan niet klaarspeelt. DSR’s reactie en tegenacties worden door dat resultaat bepaald.

  Like

 5. De Schrijvende Rechter

  Nou, het onderzoek komt eindelijk serieus op gang, al druipt de vooringenomenheid ervanaf. Van een onbevangen blik kan niemand HR beschuldigen, hij leest als een die zoekt.

  DSR zou zeggen: gooi je grabbelton een leeg op je werktafel, knutsel er wat moois van en kom d’r pad weer mee af als je iets meer dan los zand hebt om te tonen.

  Like

 6. De Schrijvende Rechter

  En het praatje dat DSR ‘scheldt’ moet nu ook maar eens de wereld uit. Hij zegt bij gelegenheide hooguit mensen snedig de waarheid, waarin hij zich van originele beeldspraken en zo af en toe een snufje hyperbool bedient. Pure karakermoord om dat negatiever te duiden.

  Like

   1. Luvienna

    ‘akelig stuk nawee’ vind ik dan wel weer een fraaie. Kunnen we niet een verzameling ‘origineel verwoorde verwensingen en scheldwoorden’ aanleggen?

    Like

   2. De Schrijvende Rechter

    Maar is iemand nou een wezenloze janlul dan mag je dat niet als zodanig benoemen? Worden we dan bezorgd over ‘de toon van het debat’? Komop zeg, het is 2018…

    Like

 7. hert

  De poseersessies voor Freud waren voor de modellen zeer langdurig. Een van de geportretteerden had uitgerekend dat hij in totaal 150 uur had geposeerd. De vermoeidheid van de modellen spreekt soms ook uit het werk. Soms zijn de modellen slapend afgebeeld.

  Bron Wiki

  Geliked door 1 persoon

 8. De Schrijvende Rechter

  Ik vind maar een hele rare insteek, uiteindelijk wil je gewoon wroeten in een iemand z’n privé.

  Je talent schiet tekort, ook voor een interview.

  Like

   1. Luvienna

    Ik begrijp dat DSR het interview nu ineens helemaal ziet zitten? En ik mag de “vrouwendingen” doen?

    Overigens, rechtertje, wat interpreteer jij lekker uit de losse pols, met alle kans op raak schieten. :-p

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.