Herfstgasten DSR 2

herfstgasten

Welkom bij herfstgasten. De eerste Herfstgast van dit seizoen is een befaamd en gevreesd criticus van Ikjes:
De Schrijvende Rechter


In een maandvullend programma mag een interessante Nederlander, Vlaming of Nederlandssprekende buitenlander zijn of haar favoriete films/boeken/tv-programma’s/tijdschriftartikelen samenstellen. De gekozen elementen worden hier in een door de gast vast te stellen tijdmaat getoond en aan de hand daarvan wordt de gast geïnterviewd door de bezoekers van dit blog.

Trackback: https://heerrozenwater.com/herfstgast-van-de-maand/

31 Responses

 1. De Schrijvende Rechter

  Om de vaart en een beetje in te houden, bij deze vier fragmenten:

  Een goeie dominee (vanaf 0.49)

  Een enge dominee

  Een beetje een vieze dominee (vanaf ca. 16.30)

  En tot slot een vrolijke dominee, die z’n lachen niet in kan houden

  Like

  1. Rechterinnetje in den Belgenlande

   Lieve DSR,

   Het vorige fragment lijkt bij u inmiddels in de vergetelheid te zijn geraakt. Ook deze nieuwe fragmenten worden niet toegelicht. Wat is uw bedoeling?

   Hg,
   RidB zoekt naar haar tarotkaarten en glazen bol voor geschikte, kwaliteitsvragen aan DSR

   Like

   1. De Schrijvende Rechter

    Niks in de vergetelheid – het komt heus nog wel – maar het was vandaag een zeer arbeidzaam dagje in Het Ware Leven. Deze fragmentjes selecteren was dan ook een aangename verstrrooiing om even te bekomen.

    Dat DSR een warme belangstelling heeft voor dominees, dat zal de meeste reageerders niet verbazen. DSR deelt dan ook een paar van zijn favorieten en is benieuwd of men er iets van vindt en zo ja wat.

    Je vraag over de proportionaliteit van de straf voor Gawker inzake de Hulk Hogan-sextape heeft me beziggehouden. DSR had zich er inderdaad wat te slap vanaf gemaakt.

    De vraag is welke dimensie je wilt proportioneren? De hoogte van het geldbedrag? Dat zou in Nederland er te ver over zijn, dat is duidelijk. Of doel je op de gevolgen, nl. het faillisement? Da gevolg lijkt me alleszins proportioneel. Men had kunnen voorzien dat 1) er een claim kon komen 2) het claimbedrag heel hoog zou kunnen zijn 3) de eigen financiele buffers ontoereikend zouden zijn. Gaat emn dat failliet, dan is het eigen schuld, dikke bult.

    Men zou trouwens kunnen nadenken over inkomensafhankelijke boetes, zodat de kleine man niet meer kapot gaat aan een verkeersboete en de rijke stinkerds de gevolgen van hun daden voelen. Iedereen moet evenredig in de portemonnee worden geraakt als daartoe aanleiding is.

    Like

 2. Nou ik ben onder de indruk DSR! Eerst smijt je ons als kijker een zooitje fragmenten in onze denkwereld en zegt eigenlijk, kijk maar wat je er mee doet. En dan over een poosje als u een goede bui heeft geef u misschien wel eens uitleg over wat e.e.a. te betekenen heeft…

  Ondertussen hebben wij als geïnteresseerden van frustratie geen nagel meer op de vingers, liggen we in een echtscheidingsprocedure, hebben we ruzie met de hele straat waarin we wonen, moeten we bijstand aanvragen omdat we de zak hebben gekregen daar we ons niet meer op ons werk konden concentreren, want we zitten natuurlijk de hele tijd te denken; ‘ Wat is de zin van dit alles’. Hoogstwaarschijnlijk gaat de politiek zich er ook nog mee bemoeien middels de commissie stiekem daar de beurs compleet instort en dat alles omdat ene DSR het belangrijker vindt om samen met wat dames uit de bible belt wat kunstjes te gaan doen op een evenwichtsbalk…

  Nou ik kan u zeggen dat ik me alvast ga voorbereiden op de volgende gast want dit niveau gaat me allemaal ver boven de pet… heb even op een fragmentje geklikt en ik lig nu aan een zuurstoffles, u wordt dus bedankt want daar gaat mijn eigen risico….

  Overigens is de maan bijna vol en momenteel prachtig om naar te kijken, dat geeft meer kijk plezier en is beter voor je gemoedsrust dan de eerste herfstgast, een goede nacht allemaal!

  Like

  1. Touwtje

   Mijn beste DSR, natuurlijk begrijp ik dat u uw stinkende best doet (op uw manier dan…) om er iets van te maken maar geef dan in godesnaam een klein inkijkje wat betreft uw motivatie om dergelijke fragmenten te plaatsen…

   Gisteravond was een iet wiet wijt avondje en ik kwam uit op fragment 2, na ruim een uur kijken kwam ik in ademnood van al het geschreeuw en bedacht me dat door dit soort onmensen afschuwelijke dingen zijn en worden gedaan wat de zaak natuurlijk verergerde en toen begon ik me voor stellen (let wel, ik heb een levendige fantasie) waarom dit net als de eerdere fragmenten belangrijke dingen voor u zijn en toen hebben de buren gelukkig 112 gebeld, de rest is geschiedenis, het gaat nu weer wat beter dank u wel voor uw medeleven maar ondertussen ben ik wel 385 euro lichter enkel en alleen maar omdat ik een beetje nieuwsgierig was naar uw achtergrond…

   Overigens wou ik dat ik in mijn broek had gescheten ipv de Heer Rozenbottel…eh…water (sorry ben nog steeds een beetje van slag) voor te stellen om iets leuks met het zomergasten concept te doen… Gelukkig gaat uw beurt eens voorbij, dat houdt me nog enigszins op de been 😉

   Like

   1. De Schrijvende Rechter

    Er is weinig voor nodig om je in katzwijm te krijgen.

    Pas maar op als het herfst wordt. Je zou je letterlijk dood kunnen schrikken van de opdwarrelende blaren.

    Liked by 1 persoon

  1. De Schrijvende Rechter

   Net even naar die vieze man gekeken. Life imitating art, net als dit, als ’t niet nep is:

   Een (redelijk) lichte dominee heeft me wel eens gezegs dat ’t jammer is dat DSR ‘aan de verkeerde kant van het hek staat’, want hij kan best aardig theologiseren en heeft menig winterkortavondje vermaakt met zijn rake immitaties, soms op het oneerbiedige af, van bulderdominees zus-en-zo.

   DSR is wel eens onde rhet gehoor van Ds nummer een geweest. Een van de andere leden dacht de koster te hebben gebeld ivm vragen over de precieze aanvangstijd, maar het was dominee zelve die heel gewoon opnam en zei dat ’t om 13.00 begon. Een kleine anticlimax, maar daar stond dan weer een weergaloze oproep voor de collecte voor Kosovo tegenover.

   Like

   1. De Schrijvende Rechter

    Niet ‘he best’, maar ‘the sincerest’ form of flattery? Zie je het verschil?

    Bang voor een dominee? Never. DSR heeft het altijd al rare kwibussen gevonden, die overal vanaf dachten te weten, om vervolgens vaak kinderachtig en kleinzielig uit de hoek te kunnen komen – athans de gematigde confessionelen.

    Wel grote bewondering, afgezien van de inhoud, voor de welsprekendheid van de reformatorische bulderkanonnen. Stel dat zo’n man aan de deur zou komen en zei ‘laat alles achter en volg mij, als mijn knecht leer ik je alles wat ik weet’, misschien had de jongere DSR het wel gedaan, al was het maar uit nieuwsgierigheid.

    Het imiteren zegt over DSR’s karakter dat hij een spotvogel is. Observeren en karikaturiseren, het ligt DSR wel, en niet alleen bij dominees. Wie (leuke) vrouwen wil, moet zeker geen dominee worden. HR overschreewt zichzelf in zijn behoefte DSR de loef af te steken – een onbehouwen gastheer.

    Like

   2. De Schrijvende Rechter

    Ach, waarom zouden er niet meerdere vuren in een borst mogen branden?

    De rare kwibussen, dat waren de confessionele zeurkousen uit DSR’s jeugd. De bulderbassen zocht hij pas op in zijn jaren twintig, nadat hij zich reeds aan de gemeenschap der kerk had onttrokken – uit antropologische belangstelling.

    Liked by 1 persoon

   1. De Schrijvende Rechter

    Nou, dat zal toch wel niet? DSR heeft alle vertrouwen in een beschaafd verloop van eea. -milde glimlachicoon-

    Like

  1. Rechterinnetje in den Belgenlande

   Lieve DSR,

   Ja, ik was druk met andere zaken. Verder heb ik geen affiniteit met dominees, dus had ik geen aanzet tot vragen stellen.

   Ik zie dat er een derde draad met een hele lap tekst is. Ook al heb ik weinig affiniteit met Nederlandse literatuur, zal ik van mijn zijde proberen een gesprek op gang te brengen.

   Hg,
   RidB

   Like

 3. De Schrijvende Rechter

  @RIDB
  DSR had nog wel je vraag van draad 1 beantwoord, maar de onoverzichtelijke structurering van de reacties maakt dat eea snel over het hoofd kan worden gezien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.