Herfstgasten

herfstgasten

Welkom bij herfstgasten. De eerste Herfstgast van dit seizoen is een befaamd en gevreesd criticus van Ikjes:
De Schrijvende Rechter


In een maandvullend programma mag een interessante Nederlander, Vlaming of Nederlandssprekende buitenlander zijn of haar favoriete films/boeken/tv-programma’s/tijdschriftartikelen samenstellen. De gekozen elementen worden hier in een door de gast vast te stellen tijdmaat getoond en aan de hand daarvan wordt de gast geïnterviewd door de bezoekers van dit blog.

Trackback: https://heerrozenwater.com/herfstgast-van-de-maand/

38 Responses

 1. De Schrijvende Rechter

  En daar gaan we dan: herfst 1987: WWF Saturday Night Main Event op Skychannel! Intercontinental champion de Honkytonk Man – DSR’s grote favoriet- neemt het op tegen ‘Macho Man’ Randy Savage. Het loopt volkomen uit de hand…

  Maar eigenlijk begon het met een aflevering van ‘Tineke’ bij Veronica in april 1987: een flinke baksteen in de loop van DSR’s levensrivier:

  http://leiden.courant.nu/issue/LD/1987-04-15/edition/0/page/31

  Like

 2. Prima start. Dit zijn programma’s waarbij kleurtjes, onverwachte gebeurtenissen, het zal toch niet, op vrolijke onderhoudende wijze aan bod komen. Wat moet er hierna komen ? Veel beter kan bijna niet? De voice over vertelt gelukkig, maakt duidelijk waar ik misschien twijfel. schitterrend.

  Like

 3. De Schrijvende Rechter

  Dit is toch allerluchtigst, of niet dan?

  Niemand wist destijds in welke mate Amerikaans worstelen puur theater was. De bedrijfstak deed alles om een waas van geheimzinnigheid in stand te houden. Tot en me de eeuwwisseling is dat ook aardig gelukt. De fascinatie over wat we hier nu eigenlijk zagen, maakte hongeriger naar meer kennis en nieuws. DSR is er bij trijd en wijle met boter en suiker ingetippeld maar zag ook wat hij wilde.

  Like

 4. Touwtje

  Sorry hoor maar ik zit even lamgeslagen en met een kater door een vergrootglas op mijn mini Ipad te staren en vraag me af of dit nog voor uw erudiete outcoming plaatsvond of is dit nog steeds uw favoriete vrije tijdsbesteding DSR? Ongelooflijk zou ik dat vinden omdat er op het andere net…nou ja laten we het daar maar niet over hebben, zoveel keuze was er (nog) niet.
  Wel leuk om Elvis weer eens te zien of was dit zijn broer?

  Like

 5. De Schrijvende Rechter

  Wat een overtrokken reactie. Je moet het zien als een ouderwets wagenspel, Jan Klaassen en Katrijn, een soap opera die al bijna zestig jaar onafgebroken iedere week op TV is. Neem het zoals het is, ‘Suspense of disbelieve’ heet dat. Iedereen doet dat, niks mis mee.

  Die afkeer van vijnzen lijkt wel het zoveelste restant van je zwaar-gereformeerde jeugd, HR. Een gek hoedje opzetten en jezelf een rol aanmeten mag niet, want dan lieg je en overtreed je de Tien Geboden!

  Maar wat vond je er er nou van, op zichzelf? Was je niet benieuwd wat er ging gebeuren? Om nog maar te zwijgen over het geestige Jut en Jul-spel van de commentatoren, onder wie de latere gouverneur Jesse ‘the Body’ Ventura. Of is Engels zonder ondertitels een beetje lastig? Het zal geen Oscar winnen, maar het had een kop en een staart en vormde de opmaat voor een Shakespeariaans drama tussen Hogan en Macho, dat in de loop van twee jaar werd uitgespeeld en voor uitverkochte zalen zorgde.

  Like

 6. Rechterinnetje in den Belgenlande

  Lieve DSR,

  Zijn er van die flinke baksteen in de loop van uw levensrivier nog rimpelingen merkbaar? Zo ja, wat?

  Wat vindt u van het openbaar maken van die sextape van Hulk Hogan?

  Een gevolg van de sextape-zaak is het kapotprocederen van Gawker en diens uitgever Denton. Wat vindt u hiervan?

  Hartelijke groet,
  Rechterinnetje in den Belgenlande

  Like

  1. De Schrijvende Rechter

   De vraag over rimpelingen wordt in samenhang met andere gerelateerde vragen beantwoord.

   Wat betreft de sextape, tsja, dat is natuurlijk niet netjes. Maar als je je inlaat met de vrouw van een kerel die ‘Bubba the Lovesponge’ heet, met diens toestemming bovendien, dat kun je wachten op moeilijkheden. Maar dat laat onverlet dat het zelfs voor een vieze ouwe man als Hulk (althans, zo kwam ie voor die tape al voor het voetlicht) een onaanvaardbare aantasting van z’n waardigheid en privacy is.

   Mooi dus dat Hulk de rechtzaak heeft gewonnen, hopelijk maakt ie al het geld niet in een keer op, anders moet e op z’n ouwe dag nog weer aan het worstelen, als dan niet piemelnaakt, en dat gun je zowel de man als de toeschouwers niet.

   Wat de zaak brisant maakt, is dat Silcon Valley miljardair Peter Tielt de zaak heeft bekostigd, omdat ie nog een appeltje had te schillen met Gawker. Onno Hoes dat GeenStijl bankroet laa gaan, zoiets is het. Een ‘extern haatblog’ vanuit zijn oogpunt. Recht voor de rijken, er valt het eea op af te dingen, maar deze mannier lijkt DSR alleszins sympathieker en eerlijker dan bv. ‘internetpolitie’, of niet dan?

   Like

   1. Rechterinnetje in den Belgenlande

    @DSR,

    U weet als rechtspreker ook dat een vonnis maatschappelijk aanvaardbaar moet zijn. Een straf voor Gawker, okee. Vindt u de gevolgen van deze straf (in het bijzonder de hoogte van de schadevergoeding en het daaropvolgende faillissement, van zowel Gawker als Denton) proportioneel? Zo nee, wat vindt u wel een proportionele straf in deze zaak?

    Over internetpolitie: wat vindt u van de vandaag ontstane ophef over het optreden van Facebook ten aanzien van de Noorse publicaties (iconische My-Laifoto eenzijdig verwijderd)?

    Hartelijke groet,
    Rechterinnetje in den Belgenlande

    Like

   2. Rechterinnetje in den Belgenlande

    @DSR,

    Correctie: excuses, niet My Lai (van het bloedbad) maar de foto van Kim Phuc.

    Aanvulling: Facebook heeft nu ook een oproep van de Noorse premier verwijderd.

    Hg, RidB

    Like

   3. De Schrijvende Rechter

    DSR heeft geen opvatting over de hoogte van de boete. Die is naar Amerikaans recht vastgesteld en dat heb je als buitenstaander te accepteren. Gawker wist waar het aan begon en als het spaarvarken niet vet genoeg is om de boete te betalen, dan moet men maar op de blaren zitten. Failliet gaan is in Amerika overigens niet het einde van de wereld.

    Terechte ophef over de verwijdering van die foto’s, wat jij?

    Like

   4. Rechterinnetje in den Belgenlande

    @DSR

    U vindt de straf, naar Amerikaanse maatstaven, aanvaardbaar. Vindt u de straf ook proportioneel?

    Stel nu, dat de Hulk-en-Gawkerzaak zich in Europa, zeg NL, had afgespeeld. Met veroordeling van Gawker. Welke straf zou u dan proportioneel vinden?

    Over de fotoverwijderingen: U bent de gast. U vraagt de vragensteller om haar mening?

    Afijn, ik ben Noor, zogezegd. Het is ook uit sociologisch oogpunt buitengewoon interessant om te zien hoe Facebook hiermee omgaat. Ik hoop dat Facebook zich niet machtig genoeg waant om Europa, nog altijd in meerderheid liberaal als het om censuur gaat, verder te schofferen.

    Nu een vraag over, jawel: censuur op dit blog van Onze Lieve Heer Rozenwater. Mag HR censuur plegen? Zo ja, kunt u voorbeelden geven van wat u aanvaardbaar zou vinden?

    Hg,
    RidB

    Like

   5. Rechterinnetje in den Belgenlande

    @DSR,

    Alweer een aanvulling, excuses. Ik lees net dat Facebook inmiddels bakzeil heeft gehaald.

    Er liggen gelukkig nog twee vragen voor (proportionele straf, censuur op HR-blog).

    Hg,
    RidB

    Like

 7. Er zijn er onder ons, die zetten hun tv aan zondagmorgen, het verbaast niet, het toneelstukje scoort. Overzichtelijk, niet te veel karakters ’n enkel strak pakje. Het verhaal hoe eenvoudig ook, is voor mij 3 drie dimensionaal niet te volgen. Dat is structureel. Dus kijk naar wie zwiept er iets naar wie?
  Total combat Alles mag, , man tegen man, , is keren voorspelbaarder. Dat is weer beter voor mijn zelf vertrouwen. Aan het eind is er uitslag. Ik gok veelal op de verliezer, blijbaar zijn er onzichtbare elementen, die de scheids wel ziet.

  Nogmaals het onderwerp, heb ik zondagmorgen, voor FB meestal. Trouwens nu het F1 weer begint, is dit ’s morgens , ’s avonds tegen 08.00 pm gaat VES aan de bak. Daar tussen door laat ik mijn honden uit.

  Like

 8. Luvienna

  Kan DSR een tipje van de sluier oplichten waarom hij zo gefascineerd was door dit spektakel? Kwam dat doordat er weinig anders ter verpozing was – en je moet toch wat? Is hij het nog steeds? En kan hij en passant ook vertellen waarom die wrestlers allemaal zo spekkig zijn?

  Vanwaar de grote rimpeling in DSR’s levensrivier door Tineke? Omdat ze hem wrestlermania onder de aandacht bracht?

  Like

  1. De Schrijvende Rechter

   Wat is er tegen roze pakjes? DSR zou er ook niet voor kiezen, maar afkeer is toch wel erg straf gezeid. De dragers heten allebei ‘Hart’ en vormden de ‘Hart Foundation’. Toepasselijk dus.

   Niemand die de spanning er zo goed inhield als Honky. Een waardeloze worstelaar, die desondanks altijd weer ternauwernood door de mazen van het net glipte en nog steeds recordrtitelhouder is. Die man kon zo goed het bloed onder de nagels van z’n tegenstanders halen, gaf uitstekende interviews, heerlijk! Een klassieke ‘smarmy heel’ zoals dat heet. Hele volkstammen kwamen naar de arena om ‘m op z’n donder te zien krijgen.

   En als kroon op z’n carriere is hij de grondlegger van de zgn shoot interviews: worsteloldtimers vertellen hoe het er ten tijde van deze fragmenten werkelijk aan toeging, wie er achter de schermen mot had met wie, welke streken ze on the road uithaalden. En dat in een heerlijk Zuidelijk accent. Geen betere achtergrondbabbel tijdens het afwassen.

   Hier, twintig jaar na het eerste fragment, komt hij te spreken over Brett ‘Hitman’ Hart, de jongeman in het roze met het lange haar, die later tot grote hoogte zou stijgen om vervolgens keihard neer te komen:

   Like

 9. De Schrijvende Rechter

  @RIDB
  DSR heeft geen opvatting over wat in NL proportioneel zou zijn. Niet zijn rechtsgebied zullen we maar zeggen. De boven ons gestelden zullen het vast wel hebben vastgelegs in rechtvaardige wetten.

  En HR is heer en meester op dit blog. We weten dat hij zeer terughoudend is in het censuren, hetgeen is toe te juichen. Mocht hij ooit censuur plegen, dan zien we dan wel weer of dat terecht is. Een interessanter antrwoord op deze als-vraag is niet mogelijk.

  @HR
  Morgen een afsluitende repliek van DSR, met toelichting waarom dit fragment is gekozen. En daarna een nieuw fragment, met nieuwe pagina.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rechterinnetje in den Belgenlande

   @DSR,

   Ik veronderstel(de) dat het format van Herfstgasten bedoeld is opdat bezoekers van dit HR-blog de persoon achter de Herfstgast een beetje leren kennen. Keuze van fragmenten = wat heeft de Herfstgast gevormd, of ten minste beïnvloed. Aan de hand daarvan vragen te stellen waarvan de antwoorden dan een indicatie geven van het effect van de vorming of beïnvloeding: hoe denkt de Herfstgast vandaag de dag over maatschappelijk belangrijke onderwerpen [toevallig in deze reeks vragen: hoe denkt DSR over justitie, waar grenzen te stellen, moet het straffen alleen repressief zijn, of ook corrigerend, enz.]. Gewoon om een idee van uw wereldbeeld te krijgen.

   Bent u het hiermee eens? Ervan uitgaande dat u het er wel mee eens bent [waarom anders heeft u ermee ingestemd om Herfstgast te zijn?] zijn uw antwoorden nogmaals onbevredigend. Vraag gesteld, mogelijke antwoorden zijn ‘ja’ of ‘nee’ [neemt stelling, DSR!], maar u kiest bij herhaling voor ‘geen mening’, of voor ‘we zien wel als het zover komt’. Tja, zo lijkt het format te worden ondermijnd.

   Het is geen verhoor. U bent overigens niet verplicht om te antwoorden, natuurlijk. Misschien dat u dan aan HR een suggestie kunt doen hoe het format te wijzigen opdat het u beter past?

   Hg,
   RidB

   Like

   1. De Schrijvende Rechter

    De gast geeft antwoorden zoals die hem zinnen. Hij vinkt geen lijstje af, zoals gewenst door de toeschouwers.
    Als vragen zijn inziens te wjdlopig of te ver gezocht zijn, dan stelt in ieder geval deze gast grenzen en schuift een en ander met vrijmoedig gebaar terzijde.

    Daar kan uiteraard vervolgens dan weer over nabeschouwd worden.

    Als eea niet tot genoegen is: jammer. Daar hoeft het format niet om te worden aangepast.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.