55 Responses

 1. De Schrijvende Rechter

  De blogbaas was vorige week duidelijk in zijn kuif gepikt toen hem werd duidelijk gemaakt dat APD soms beter is in plaatjes zoeken dan hij… en nu krijgen we geillustreerde Ik-jes! Een goed initiatief, al is de marge tussen succes en mislukking flinterdun.

  Tipje: hou het indien mogelijk bij een plaatje en laat de tekstuele wetenswaardigheidjes achterwege. Het Ik-je moet centraal staan. Leg je liever toe op passende toelichtingen voor de kunstkoppenrubriek.

  Het Ik-je zelf is weer grotendeels gebaseerd op het gedachtenleven van de inzender: hij denkt, veronderstelt, schat zelfs en wanneer vooronderstellingen en werkelijkheid niet overeenkomen, dan is er een (tamelijk zouteloze) pointe…. Nee, dat kan toch niet de bedoeling zijn.

  Dat ‘schatten’ had de inzender overigens niet hoeven te vermelden, tenzij hij de jongetjes had gevraagd hoe oud ze waren, en dan nog. De jongetjes zijn kennelijk Vlaams; in Belgie hoor je die foeilelijke ‘beter hebben ze’-constructie regelmatig, zelfs in nieuwsprogramma’s. Dan kun je als natie wel het vaakst het National Dictee hebben gewonnen, maar wat baat het je…
  Eindoordeel Ik-je: 4-: zegge: viermin
  Eindoordeel: 6.5+ (zegge: zeseneenhalfplus), waarin de waardering voor het initiatief al is verdisconteerd

  Liked by 1 persoon

 2. Ik moet hier een beetje meewarig het hoofd bij schudden. Rozenwater die verkrampt nu ook plaatjes, en zelfs een kaartje (met piloontje) en een paar regels wetenswaardigheidjes gaat plaatsen. Het zal hem niet helpen. Hij heeft er geen talent voor. Bovendien ontheiligt hij hiermee het fenomeen “ikje”, dat het echt louter en alleen van de tekst moet hebben. Dat is nou juist het ikje. Puur. Bovendien is deze blogbaas niet erg standvastig in zijn nieuwe ideetjes, ik schat dat hij er a.s. woensdag al geen zin meer in heeft.

  Like

 3. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Ben het met APD eens: dit kan eigenlijk zo niet. Wat is trouwens de bron van je wifiwetenwaardigheden?

  En toch is het goed dat je nadenkt over vernieuwing: geef niet op!

  Liked by 1 persoon

 4. Henk Verhoeven

  Hikje

  Verliesangst

  Het is maandag. HR stapt op de tram om naar zijn werk te gaan. Hij zoekt een plek op en gaat zitten naast twee oude jongens van – hij schat – veertig resp. vijftig jaar oud. Al snel blijkt dat ze samenspannen. Misschien moet HR zich wel over de jongens ontfermen. Wie weet spannen ze samen voor de eerste keer?

  Al snel blijkt echter dat ze geen andere zorgen hebben: „Beter om HR extra te laten kronkelen. Anders gaat zijn margeblog echt dood.”

  Han-Lepel Vorken

  Liked by 1 persoon

 5. De Schrijvende Rechter

  DSR vindt dat onze Hendrik een ijverige poging heeft ondernomen om een pastiche op het Ik-je te maken. Het sprankje humor dat e.e.a. tot leven wekt, ontbreekt weliswaar, maar allicht dat studie en hard werken allengs dragelijker resultaten opleveren.

  Like

  1. Ad Hok

   De BA van Gamba! De Italiaanse ijszaak waar je eerst moest afrekenen. Je moest naar de kassa voor een bonnetje en ging dan naar de toonbank voor je ijsje. Gamba was alleen ’s zomers open. In de winter zat er een zaak van bontjassen. Tegenwoordig zit er, geloof ik, een Subway broodjeszaak. Jaja, niks mis met mijn langetermijn geheugen.

   Liked by 2 people

 6. De Schrijvende Rechter

  Dit is op afstand het meest stompzinnige Ik-je totnutoe dit jaar. De redenen zullen de vaste lezers van deze rubriek genoegzaam bekend zijn. De Ikkerij is verworden tot een soort nationaal kampioenschap dingetjes aan elkaar schrijven.

  Uiterst incorrect van de bioscoopdame om zomaar een paraplu van een ander mee te geven – doen ze dat soms ook met portemonnees? Nog bij elke regenbui denkt DSR met weemoed terug aan zijn superstevige en -compacte Knirpsparaplu die hij destijds in het Groninger filmhuis ‘Images’ is vergeten. Spoorslags teruggekeerd, maar weg was tie. Het Ik-je van vandaag biedt een deel van een mogelijke verklaring.

  Ondertussen heeft HR’s plaatjesinitiatief de allure gekregen van de destijds bij de buren verstrekte bezigheidstherapie voor RSB. We zien een bioscoop, we zien paraplu’s, c’est tout, c’est ca – al is het opzichzelf een mooie foto, uitstekend geschikt voor de koppenrubriek.
  Eindoordeel: 1.5 (zegge: anderhalf)

  Like

   1. tramlijnacht

    Waardeer ze ook, maar in stilte.

    Overweeg t.z.t. enige vingers te laten amputeren

    (verrek daar gingen sommige nachtmerries over, zullen de vaste lezeressen van mijn blog TramlijnAcht aka TimmerArk AKA het halve alfabet, zich mogen herinneren. Hoeft niet)

    en moet zeggen dat de meegekregen tape en zo om te oefenen dusdanig werken dat typen heel langzaam kan gaan.

    Vandaar dat ik snel op de podcast overga. Ook omdat ik een heerlijk doorleefde bar stem heb, althans toen ik 30 was. Zei menig meisje.

    Like

 7. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Inderdaad – er is maar een beperkt publiek voor je illustraties. Wees nou niet zo ijzerenheinig om d’r tegen heug en meug mee door te willen gaan…

  Like

 8. Gravatarmysterywoman

  Heren, heren, al ruziënd trekken jullie hier geen volle zalen. Ik geef toe, dat je op deze manier dit toch al niet riante rubriekje wel vol krijgt met reacties, maar het is wel een paardenmiddel, hoor!

  Liked by 1 persoon

   1. Gmw, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Sorry Luv, geen medelijden.

    En, zoals ik eerder zei: Tot ze elkaar ontmoeten in ’t echt; gezellig!

    Online houdt het de bezoekersaantallen hoog.

    Like

 9. De Schrijvende Rechter

  @HR
  Dat zou dat na de vakantie worden, juist wanneer DSR zijn taken weer zou opvatten, dus dat schiet niet op.

  Je was maar wat blij met die graatjes, ongeveer het enige smakelijke dat op je bordje belandde. Beter met smaak een makreeltje verschalkt dan met lange tanden een droge zemelburger gekauwd, louter en alleen om bij L. in de smaak te vallen.

  Like

 10. Gravatarmysterywoman

  Toch, Roos, is het zoeken van de plaatjes een hoop werk voor dit toch ten dode opgeschreven rubriekje. Kijk maar naar het ikje met “plant boos?”. Daar is zelfs helemaal geen commentaar op. Zonde toch van al je energie en werk?

  Like

 11. hannah

  Ik haal nu even het afplakband van mijn mond:
  He een Ikje lezen zonder een vernietigend rapportcijfer is ook prettig.
  Een positief commentaar leveren mag dat eigenlijk hier wel, of hoort het altijd afgekraakt te worden?

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.